IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците у нас ще могат да ползват българските си документи в срок до 1 година

Страната ни ще прилага 41 мерки по договора за оттегляне на Великобритания от ЕС

17:01 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span style="color: rgb(116, 116, 116); font-family: Tahoma, Arial, non-serif; font-size: 10px;">Снимка: БГНЕС</span></em><br style="color: rgb(116, 116, 116); font-family: Tahoma, Arial, non-serif; font-size: 10px;" />
	<br style="color: rgb(116, 116, 116); font-family: Tahoma, Arial, non-serif; font-size: 10px;" />
	&nbsp;</p>

Снимка: БГНЕС

 

България ще прилага 41 мерки по Плана за действие за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, съобщи правителственият пресцентър. Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на на нашата страна на граждани на ЕС и членове на техните семейства. Промените засягат изменения в Закона за българските лични документи.

Според разпоредбите британските граждани, които пребивават в България, ще могат да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до една година след края на преходния период. След това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи.

Парламентът ще разгледа законопроекта на второ четене до края на февруари, а според плана, крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март.

Към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) има работна група, която трябва да създаде механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания. В нея са включени и представители на МВнР, Министерството на правосъдието (МП), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане.

От Министерския съвет отчитат, че във връзка с последиците за българското законодателство от оттеглянето на Великобритания от ЕС, на 28 и 30 октомври миналата година се проведе семинар за служителите на сектори и групи „Миграция” в областните дирекции на МВР. До средата на тази година са планирани и обучения за прилагане на споразумението за оттегляне за служителите на МТСП и Министерството на културата.

За периода 27 ноември 2018 г. - 31 декември 2019 г. посолството на България в Лондон проведе 41 информационни събития в различни градове на Великобритания с цел запознаване на българската общност с британската схема за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази кампания, по данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139 хиляди българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още