IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брутният външен дълг на България продължава да намалява

Краткосрочният дълг е 13,9% от прогнозния БВП, показват данни на Министерство на финансите

12:15 | 29.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният външен дълг на България продължава да намалява както на месечна, така и на годишна база през януари, достигайки 56,4% от БВП. Това става ясно от месечния обзор на българската икономика, подготвен от Министерство на финансите. Според данните понижение на задлъжнялостта спрямо януари 2018 г. е отчетено във всички сектори с изключение на банките.

Дългът на частния сектор намалява както в абсолютна стойност, така и в относително изражение спрямо БВП. По отношение на матуритетната структура, краткосрочният дълг е 13,9% от прогнозния БВП. Нетната задлъжнялост е отрицателна в размер на 6,6% от БВП, след като външните активи продължиха да надвишават външните пасиви, отчитат още от МФ.

Според данните общият държавен дълг, включително държавно гарантираният, намалява до 23 млрд. лв. или 19,9% от прогнозния БВП в края на февруари, при 22,7% година по-рано. Вътрешният дълг се свива до 3,9% от БВП от 5,2% година по-рано. Съотношението на външния дълг към БВП също намалява – от 15,6% до 14,4%. Държавногарантираният дълг е 1,6% от БВП, при 1,8% за първите два месеца на 2018 г.

бвд бвд

Сред акцентите в месечния обзор са и и индикаторите от краткосрочната бизнес статистика, според които има силно представяне през февруари, след като растежът на производството и оборотa в промишлеността и на строителната продукция се ускори. Общият индикатор за бизнес климата се увеличи през март поради подобряване на очакванията в строителството, търговията на дребно и услугите. Индикаторът за доверието на потребителите също нарасна през март, подкрепен от повишение на оценката за текущото финансово състояние и по-благоприятни очаквания. През март регистрираната безработица продължи да се понижава по линия на по-високия изходящ поток безработни и достигна 5,9%. Потребителските цени нараснаха с 0,2% през февруари спрямо предходния месец, с основен принос от страна на енергийните стоки, отчитат още от МФ.

пр пр

Годишният темп на инфлация нарасна до 2,8%, поради по-високите цени на храните и енергийните стоки. Базисната инфлация остана без промяна, 2,2% на годишна база. През януари по текущата сметка бе отчетен излишък от 0,2% от прогнозния БВП.

Според данните износът на стоки се повиши с 8,4% на годишна база, а вносът – с 1,7%, което доведе до подобрение на търговския баланс. Брутният външен дълг възлезе на 56.4% от БВП, понижавайки се както спрямо предходния месец, така и спрямо същия месец на предходната година. Годишният растеж на кредита за частния сектор продължи да се ускорява и достигна 8,7% през февруари. Растежът бе движен както от кредита за фирмите, така и от този за домакинствата. Потребителските и жилищните кредити нараснаха с двуцифрени темпове, съответно от 17,7 и 11,3%.

Според данните от месечните отчети за касовото изпълнение, бюджетният излишък по консолидираната фискална програма за първите два месеца на 2018 г. е в размер на 1,5 млрд. лв. (1,3% от прогнозния БВП). Положителният резултат бе формиран от превишение на приходите над разходите по националния бюджет (в размер на 1,1% от БВП) и при европейските средства (0,2% от БВП).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 10
julian12
преди 4 години
Класически ***-*** си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 27
ABBA
преди 4 години
Майсторски клас за либерал и украинец: Как да добавя Рашка към някакви новини? (ELLIOTT)https://***.youtube.com/watch?v=0rPz2kf9hycМайсторски клас дори и за природни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 18
ivailojelyazkov
преди 4 години
Aвва я обясни колко е добре в ***. За Негерия със сняг-матушка .твоя дом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 47
ABBA
преди 4 години
И така сутрин и вечер като утринни и вечерни мантри преди хранене,после бавно се взема бял чаршаф и се тръгва бавно към гробищата.Бавно, да не помислят, че сте го откраднали и към гробищата,да не правите излишна трудност на партия ГРОБда ви ровят!Спете спокойно деца......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 44
ABBA
преди 4 години
Брутният външен дълг на България продължава да намалява Ам чи къ!Трябва да се повтаря по-усърдно мантрата:НАТО, НАТО,ЕС, ЕС,либерализъм, демокрация,либерализъм, демокрация,евроатлантически ценности, евроатлантически ценности,толерантност, толерасттия,либерализъм, либерасттия,ЕвроГейскиХалифат, ЕвроГейскиХалифат,Русия враг, Русия враг,Да живее Сияйният Град на Хълма Капитолия!Да живее Сияйният Град на Хълма Капитолия!Венсеремос, но пасаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още