Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

Българите живеят средно по 74,9 години, сочат данни на НСИ

България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България остава страната в Европейския съюз (ЕС) с най-ниска средна продължителност на живота и според данните за 2017 - 2019 година.

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на България, изчислена за периода 2017 - 2019 г., е 74,9 години, като спрямо предходния период (2016 - 2018 г.) се увеличава с 0,1 година. Това показва анализ на Националния статистически институт.

Още по темата

С най-висока средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз са Испания (83,5 години) и Италия (83,4 години). 

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71,5 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.5 години.  За периода между 2009 и 2019 г. увеличението при мъжете е с 1,6 години, а при жените - с 1,4 години.

Очаквана средна продължителност на предстоящия живот по пол и периоди, НСИ

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 3 години по-висока (75,8 години) отколкото на населението в селата (72,8 години). Спрямо 2009 г. за населението в градовете увеличението е с 1,9 години, а за населението в селата е с 0,6 години.

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16,2 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14,1 и 17,9 години. За периодa 2009 - 2019 г. очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 1,0 година (0,6 за мъжете и 1,2 за жените).

Очакваната продължителност на живота варира от 72,8 години в област Враца и област Сливен до 76,7 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8,9 години), а най-малка - в област Кърджали (5,7 години).

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какво значи ОСТАВА ДА БЪДЕ???!! Това е показател, който се променя бавно през годините и то при активна социална и демографска политика. У нас няма НИЩО ТАКОВА. Като гледа човек скудоумието на управляващите и хаотичните откъслечни мерки (за свои хора гллавно), е повече от ясно, че ще продължаваме да се свличаме и изчезваме.

Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.