IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече има последен модел апарат за лечение на мозъчни заболявания

Инвестицията за 2,4 млн. лв. е на Министерството на здравеопазването за обновения Център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

17:00 | 24.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: УМБАЛ &quot;Св. Иван Рилски&quot;</em></p>

Снимка: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

В университетската болница „Св. Иван Рилски“ вече работи единственият на Балканския полуостров последен модел бипланов ангиограф. Благодарение на него повече от 500 пациенти годишно ще могат да получават медицинска помощ на световно ниво тук, в България“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на официалното откриване на нов бипланов ангиограф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Апаратът е закупен със средства, осигурени от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2,4 млн. лв., за което сме признателни“, посочи директорът на лечебното заведение д-р Антон Петков.

Ангиографът е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, позволяващи извършването на целия спектър ендоваскуларни мозъчни процедури. До този момент в света има около 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа само на две места – в България и Словения, информират от здравното министерство.

С уникалната технология се получават най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза, което е особено важно при дълги и сложни процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава, стана ясно от думите на здравния министър.

Очаква се апаратът да спести големи разходи на НЗОК за лечение на пациенти в чужбина. От болницата са в готовност да канят световноизвестни лекари за по-сложни операции.

Освен за пациентите, тази нова уникална придобивка е от ключово значение и за професионалното развитие на медицинските специалисти. 

„Чрез закупуване на фантоми доц. Станимир Сираков и екипът му биха могли да създадат център за обучение на територията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На тях ще бъдат обучени специалисти от цялата страна, което впоследствие ще позволи развиването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови заболявания навсякъде в България. Министерството на здравеопазването ще съдейства с варианти за осигуряване финансирането на фантомите“, допълни още проф. Ангелов.

„Нашата цел е да създадем такъв център, за да обучим повече кадри и българският пациент да има максимално бърз достъп до този вид лечение, тъй като при острия мозъчен инсулт времето е от изключително значение. Географското положение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от всеки край на страната навреме, така че е важно да развием мрежа от центрове, за да гарантираме качественото лечение на пациентите с мозъчно-съдови заболявания“, посочи доц. Станимир Сираков, ръководител на центъра по мозъчно-съдови заболявания на университетската болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още