IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските лесовъди успешно се борят с ерозията

Състоянието на нашите гори е добро, заяви проф. д-р Милко Милев

08:29 | 29.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Състоянието на нашите гори е добро и ресурсите са разумно балансирани. Със създадените горски култури България е световен шампион, ако се мери по територия и брой население. Това заяви в интервю за БТА проф. д-р Милко Милев - преподавател и зам.-ректор на Лесотехническия университет в София.

По думите му насажденията вече са в напреднала възраст и допринасят много за увеличаването на горските ресурси на страната. Растежът им е по-добър и България разполага с повече от 650 куб. м дървесина в горите си. Годишният прираст е от около 14 млн. куб. м. В същия момент от горите се добиват приблизително 6-8 млн. куб. м.

Горите трупат запаси и благодарение на грижите, които полага колегията за тях, категоричен е проф. Милев. Около 30% от горските територии са изкуствено създадени, втората третина са стопанисвани естествени гори и около 1/3 са защитени територии, чиято основна цел е запазване на биоразнообразието. 

Едни от най-големите достойнства на лесовъдската колегия в България са борбата с ерозията, залесяванията и ловното стопанство, подчерта ученият. Той разказа, че 1 млн. дка от залесяванията са до Втората световна война. С най-ускорени темпове са правени залесявания след 50-те години до края на 80-те години на миналия век,след което в цяла Източна Европа има спад.

Залесяванията са осъществени предимно на територии с бедна почва и само пионерните видове борове са устояли във времето. Сега колегията работи за връщане на местните широколистни видове.

Короядът е естествено и природно явление, обясни ученият. Проблемът не е само български - "пламнала" е цялата източна половина на Европа, казва проф. Милев. Според него основните необходими мерки са навременните сечи.

Специалистът смята, че има достатъчно ресурс за производство на пелети и не можем да се притесняваме, че този тип стопанска дейност ще попречи.

Траен е интересът на младите хора към специалностите в Лесотехническия университет, посочи още заместник-ректорът.

По думите му обаче до дипломиране достигат половината от приетите. Реализацията е много голяма /80-90%/, но има недостиг на кадри с висше лесовъдско образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още