IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в промишленото производство се повишиха през декември

При цените на производител на вътрешния пазар месечно повишение има в добивната и преработващата промишленост, а спад е регистриран при производството на ток и газ

16:50 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител през декември 2019 г. нараства с 3,5% на годишна база, но остава непроменен на месечна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Промяна на годишна база

За една година статистиката регистрира по-високи цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,7%, в добивната промишленост - със 7,3%, и в преработващата промишленост - с 1,8%.

Повишение на цените в преработващата промишленост има при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 4,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,9%, и производството на хранителни продукти - с 3,2%. Значително намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3,3%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,8%.

Промяна на месечна база

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през декември остава непроменен на месечна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Статистиката отчита, че в сравнение с ноември повишение с 1% има в добивната промишленост. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад с 0,4%, а в преработващата промишленост няма промяна.

В преработващата промишленост по-високи цени на производител се наблюдават при: производството на основни метали - с 1,9%, производството на хранителни продукти - с 0,8%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,6%.

По-съществено е намалението на цените при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,2%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2019 г. остава непроменен спрямо ноември.

Покачване на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 1,5%, и в преработващата промишленост - с 0,2%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,4%.

На месечна база по-голямо увеличение на цените се наблюдава при: производството на хранителни продукти, производството на мебели и производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - по 0,9%. По-съществено намаление на цените е отчетено при производството на химични продукти - с 0,5%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2019 г. нараства с 4,5% в сравнение с година по-рано. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,2%, в добивната промишленост - с 2,9%, и в преработващата промишленост - с 1,2%.

През декември 2019 г. статистиката регистрира значителен ръст на цените в преработващата промишленост на годишна база при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,7%, и при производството на хранителни продукти - с 4,6%. По-ниски цени се наблюдават при производството на химични продукти - с 2,5%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2019 г. намалява с 0,1% на месечна база и нараства с 2,1% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още