Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Чемишанска: България изостава с навлизането на иновациите в биотехнологиите

В последните години те преобразиха облика на някои от най-тежките заболявания, каза директорът на Амджен България

Чемишанска: България изостава с навлизането на иновациите в биотехнологиите

Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg

България изостава с навлизането на иновациите в биотехнологиите от големите западни държави, както и от някои държави от ЦИЕ. Чрез активна работа с институциите обаче и при преобразуване на бюджета на Здравната каза ще стане възможно наваксване на това изоставане. Това каза д-р Красимира Чемишанска, директор на Амджен България, в първото издание на новия специален проект на Bloomberg TV Bulgaria Tech21 с водещ Живка Попатанасова.

Тя обясни, че биотехнологиите са сравнително ново направление в лекарствената терапия и тяхното развитие проследява съвременното развитие на човешката биология и човешкия геном. 

Още по темата

„В последните години на развитие биотехнологиите преобразиха облика на някои от най-тежките заболявания - диабет, заболяванията на кръвта, ревматоидните и др.“. Те се превърнаха в хронични заболявания с дълга прогноза за живот, посочи д-р Чемишанска.

„Процесът на производство на биотехнологичните лекарства е изключително сложен…обикновено тези проучвания са концентрирани върху много сериозни болести, който нямат дефинитивно решение…Търсят се дефинитивни решения и за някои генетични заболявания“, обясни Чемишанска. Тя посочи, че едно от направленията, в които се работи, е изолиране на генетични маркери за дадено заболяване, така че да се скъси драстично времето за намиране на лечение.  

Другото направление, което се развива, е за противодействия на ракови образувания, които не се поддават на никакъв друг тип лечение, обясни Чемишанска.

Цялото предаване можете да гледате на Bloomberg TV Bulgaria

В новият си мултимедиен проект Tech21 екипът на Bloomberg TV Bulgaria ще представи 4 завладяващи дискусии по ключови теми  –  здравеопазването и фармацията, строителството, автомобилите и застраховането. Фокусът ще са иновациите и развитието на тези индустрии в близките 10 години.

Първото събитие преемина под надслов Health Tech и бе посветено на здравето.  Второто издания на Tech21 ще се фокусира върху имотния пазар и ще се проведе на 18 април 2021 г.

Бизнесът ще говори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria – визионерски, аналитично и с прогнози за бъдещето.

Всяко издание ще излъчваме на живо в прайм тайма от студиото на най- авторитетната бизнес телевизия в България, Bloomberg TV Bulgaria и чрез стрийма на водещите сайтове www.bloombergtv.bg, www.investor.bg, www.bgonair.bgwww.dnes.bg и във FB страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Партньори на Tech21 са Астелас Фарма, Амджен България, Медико дентален център „Дентапрайм“, Застрахователна компания „България Иншурънс“ и Хелтико.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще има ли и това лято безплатни чадъри на плажа?