IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните машини

Преговори над максималната цена за машини не се водят, заяви говорителят на комисията Цветозар Томов

13:33 | 06.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните машини. Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов във връзка осигуряването на машините за предстоящите избори, предаде БГНЕС.

Той поясни, че ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9 600. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции.

Фирмата-доставчик „Сиела норма“ трябваше да осигури още 1 500 устройства за предсрочния вот, след като машинното гласуване стана задължително в секциите с над 300 избиратели, но поиска двойно повече пари от първоначално обявения от ЦИК бюджет. 

„Има решение на ЦИК, което е обявено публично. В него има максимална цена. Това е становището, преговори над максималната цена не се водят“, обясни Цветозар Томов.

От ЦИК са разчели 6,5 млн. лв., докато от фирмата настояват за около 15 млн. лв. Освен това от ръководството ѝ заявиха становище, че комисията твърде много е забавила процедурата.

„Нека не развиваме апокалиптичен сценарий, при който изборите се провалят заради 1500 машини“, призова още Томов.

В секциите в чужбина машините ще бъдат доставена с дипломатическо карго, а ангажиментът за това ще бъде на МВнР. Самата доставка ще бъде под охрана. „В момента не съм в състояние да отговоря на въпроса как ще се организира охраната на тези устройства в нощта преди изборите. Предстои да го обсъждаме“, коментира още говорителят на ЦИК. Машините ще пристигнат пломбирани като гаранция срещу евентуална чужда намеса.

Цветозар Томов присъства днес на едно трите експериментални гласувания в столицата, на което избиратели имаха възможност да се запознаят с машините. Те са част от тестовете, с които комисията цели да придобие представа за това колко време отнема гласуването, както и кои са трудностите, пред които се изправят гласоподавателите.

Експериментално на машини гласуваха предимно възрастни хора, някои от които успяха да се справят под една минута. Друг пък се нуждаеха от инструкции. В деня на изборите член на секционната комисия също може да дава указания, ако избирателят има затруднения, но от дистанция и без да вижда какво става на екрана на машината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още