IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните на НСИ продължават да нагнетяват напрежението между ГЕРБ и БСП

Опозицията не пропусна да се възползва и от паниката покрай коронавируса, за да критикува управляващите

11:57 | 26.02.20 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Нападките между управляващи и опозиция не спират, независимо от темата. В началото на пленарното заседание в сряда от ГЕРБ излязоха с декларация, според която БСП атакува с неверни данни и внушения влизането на България в еврозоната.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов обвини БСП в опит да манипулира обществото и българските граждани. "Вчера Агенция "Митници" и НСИ излязоха с официална декларация и информация, в която казват, че експертите са категорични, че данните не са манипулирани. Днес за пореден път за мен се опитаха да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в Еврозоната. Трябва веднъж завинаги да скъсаме с това желание и да заявим отговорно, че пътят на България е в Еврозоната, когато е готова съответно", каза още Иванов, цитиран от Агенция „Фокус“. 

Той е категоричен, че внушенията за манипулации на данните за БВП не трябва да бъдат толерирани. „Не бива да даваме гласност на фалшивите новини. Народното събрание не може да бъде такъв проводник. Трябва ясно да заявим и да отчетем растежа на българската икономика, на българските доходи, растежа на българския износ. Затова на 5 март, когато излязат окончателните данни още веднъж ви призовавам да прочетете какво са казали колегите от НСИ и Агенция "Митници", допълни Иванов.

Според управляващите всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България и на българския бизнес и подобно поведение е много безотговорно.

Въпреки че вчера от НСИ отрекоха твърденията за манипулации на данните за растежа на БВП, Румен Гечев от БСП продължи да настоява, че числата, публикувани от статистиката не са коректни. „Това не е статистика, а националан лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, каза Гечев в парламента, цитиран от Агенция „Фокус“.

Междувременно от опозицията се опитаха да „яхнат“ и друга гореща тема. „Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората и отпуските им“, каза лидерът на БСП в кулоарите на Народното събрание. "Във връзка със засилващата се тревога за коронавируса, бихме искали да кажем, че ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна карантина, въпреки че няма такова понятие, да ползват платен отпуск или ако нямат такъв - неплатен - са неадекватни и несправедливи", подчерта Нинова. Тя настоя правителството да събере работодателите, НСИ, НЗОК и лекарите и да се намери адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора. "Каквито и да са мерките, не трябва да са за сметка на хората. Държавата в този момент трябва да си поеме отговорността", подчерта лидерът на БСП. Какъв да е механизмът и как да се обезпечи финансово обаче Нинова не сметна за необходимо да посочи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Сигурен съм от общи работници като теб винаги е имало нужда!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Абе *** явно разбираш от финанси толкова, колкото от всичко, за което пишеш. Те стояха толкова дълго заради това че хванаха кризата от 2008 в Щатите, а също хванаха и дълговата криза на Гърция след това. Имаше сътресения по пазарите съпроводени с големи валутни колебания. Дори самият факт, че не си усетил тези сътресения и не ги отчиташ говори, че борда е изиграл своята роля да ни защити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Но както винаги по-интересното е какво ще правят с 20 млрд.евро от валутният борд, за които никой не говори нищо. Все ми се струва, че всичко е заради тези парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Ватенка, винаги и навсякъде стремежът ми е бил да съм първи!!! Запомни го и при следваща такава коригирай!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Пишеш безсмислици!!! Първо не аз, а ти се кахъриш за еврото и за това, че се отлага приема ни в ЕРМ 2 - виж си пост 22 какво пишеш!!!!Ако те е грижа за собственият ти портфейл не би трябвало да си припрян за приемане на еврото-явно си противоречиш.И за чакалнята ЕРМ2 не си познал- няма да чакаме дълго там поради простата причина, че тя е направена с цел страни с плаващи валутни курсове постепенно да намалят колебанията на валитите си, докато накрая курсът се стабилизира и фиксира на едно ниво към еврото, което ще бъде защитено от ЦБ без проблем. При нас няма нужда от такова нещо, защото имаме фиксация от 20 години и през това време сме защитавали курса без проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пудел, отредих ти бронзов медал, бе!Кво пак скимтиш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Убедително потвърждаваш констатациите ми, относно твоята персона!!! Продължавай да се (само)излагаш!!!! Мен това ме забавлява!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я да преброим копейниците в сайта!В Топ 3 по най-***:1. Ing5rov (пенсиониран старшина)2. Дядя Вова (просто глyпав)3. dikens15 ( Пуделът Дики)След това следват:4. Многодобре (неграмотният с главните букви)5. Miccaelis - ( ***, но за сметка на това ***)6. Императора - (врагът на Тесла и зел.енергия)7. Hahoto - (невзрачен)8. Julian 12 - (лудия апокалиптик)9. Крас - (тоя е за Карлуково)10. Mavi Goz - ( главатаря на трупата, ако някой някъде бива подигран, идва на помощ. Обиграна копейка)Има май и още няколко, моля, предлагайте попълване на списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Трай си бе, Политкомисарю!!! Не мен са ме кръстили Ватенка!!! Сигурно е било политкоректно и изгодно за времето си. Кой да знае, че палачинката се обръща( де толко мозък в предците ти)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пуделът Дики, не давай мнение за неща, за които само си чел във вестник Дума.Гледай си скимтенето за копейки и не се подмазвай на други хора, в опит да се харесаш! Пoмиярското ти поведение лъсва отдалеч, въртиопашко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още