IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейността на Център „Фонд за лечение на деца“ минава към НЗОК

Министрите одобриха правилника за новата ИА „Медицински надзор“ и създаването на отделна дирекция за електронно здравеопазване в МЗ

13:59 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството прие Постановление за закриване на Център „Фонд за лечение на деца“ на днешното си заседание. Документът е в съответствие с притите изменения от Закона за здравето от края на миналата година, съгласно които след 31 март 2019 година изпълняваните от Фонда дейности преминават за администриране към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Нормативните промени ще осигурят плавен преход на изпълняваните от Фонда дейности към НЗОК, като същевременно се гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти, посочва се в решението, цитирано от от пресслужбата на кабинета.

До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК.

Основната цел на промените е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, пише още в решението на министрите. Според тях промяната ще доведе до по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

Средствата, необходими за прилагането на новата уредба, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

Правителството прие Устройствения правилник на новата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, в която ще влязат Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация. С документа се регламентират дейността, структурата и организацията на работа в Изпълнителната агенция. Подробно е разписан контролният механизъм, който агенцията ще упражнява спрямо дейността на лечебнитезаведения. Предвижда се контролът да бъде завишен спрямо сегашния в качествено и количествено отношение.

Обединяването на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще доведе до премахване на дублиращите се функции и звена на сега съществуващите структури.

Щатната численост на персонала на новата агенция е 106 щатни бройки, която съответства на общата численост на двете настоящи агенции. Новата Агенция ще продължи да осъществява досегашните функции на преобразуваните агенции, както и възложените от закона нови функции в рамките на съществуващата щатна численост.

Министерският съвет прие и нов Устройствен правилник на Министерството на здравеопазването. В структурата на министерството се обособява звено „Сигурност на информацията и защита на данните“, на което се възлага контролът по прилагане на стандартите и правилата за мрежова и информационна сигурност, защита на данните, включително и личните данни, като същото ще изпълнява и функциите на длъжностно лице по защита на данните.

Създава се пилотно звено за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси в системата на здравеопазването, с което се цели подобряване ефективността и ефикасността на работата в администрацията.

Създава се самостоятелна дирекция „Електронно здравеопазване“, което ще способства за оптимизиране на дейностите по провеждане на стратегията за електронно здравеопазване и въвеждане на националната здравна информационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още