Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите приеха окончателно промените в данъчните закони

Опозицията пак поиска връщане на прогресивното облагане на доходите и по-ниска ставка по ДДС за лекарствата. Предложенията не получиха подкрепа

Депутатите приеха окончателно промените в данъчните закони

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След няколкочасов маратон депутатите приеха окончателно промените в Закона за ДДС, с които се правят изменения във всички данъчни нормативи.

За съжаление, както се случва всяка година, откакто БСП са в опозиция, дебатът прерасна в политически боричкания и повтаряне на добре познати мантри. Така например социалистите отново поискаха ДДС за лекарствата да бъде намален на 9%. По думите на Румен Гечев от БСП по-ниската ставка е практика в повечето европейски страни. „Не е ли срамота да разчитаме на бюджетни приходи от високо ДДС върху лекарствата“, попита той. Предложението не бе прието.

Според окончателните текстове ставката по ДДС за доставка на храна по домовете, както и за храната, взимана за вкъщи от заведенията, става 9% от 1 декември 2020 г. Новата промяна обаче няма да важи за топлата витрина на супермаркетите въпреки призивите за това от големите търговски вериги. Toвa e пopeднaтa oтcтъпĸa, с ĸoятo управляващите се „обясниха в любов“ на рecтopaнтьopcĸия бизнec. ДДС за бранша бe нaмaлeн нa двa пъти в пocлeднитe мeceци - пъpвo зa xpaнaтa, пpигoтвянa и ĸoнcyмиpaнa в зaвeдeниятa, a cлeд тoвa и зa биpaта и винoто, консумирани в ресторантите.

Напрежението ескалира след искането на социалистите отново да бъде върната прогресивната скала за облагане на доходите. Според БСП промяна в данъчната и социална политика, която предлагат, ще струва 1,7 млрд., а годишно от прозореца на джипа на премиера Бойко Борисов се харчат между 2 и 3 млрд. лв.

"Пандемията направи бедните още по-бедни. Как стои този въпрос с неравенството и бедността в България и може ли той да бъде решаван през данъчна и социална политика? През 2019 г. 1,586 млн. българи са живели под прага на бедност и те са повече спрямо предходната 2018 г. с 0,6 пункта. Според доклад на БНБ от март насам са се появили 146 сметки в банките с над 1 млн. лв. В пандемия България произвежда по 24 милионери на месец. В същото време през 2008 г. те са били 98, през 2019 - 900, а сега 1070 до септември и това не са мои данни, а на БНБ“, обяви Корнелия Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тя отчете, че в същото време най-малките влогове до 1000 лв. намаляват трайно, а средните до 5000 лв. намаляват плавно, но постоянно. Според нея това е сигнал за растящо неравенство и затова от БСП предлагат начин страната ни да се бори с неравенството, а именно прогресивно облагане. От партията настояваха за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен такъв, както и освобождаване на млади работещи хора до 26 години от данък върху дохода за физическите лица, както и семейно подоходно облагане.

Дебатът обаче се разгорещи, след като от ГЕРБ предложиха разискванията по промените в Закона за ДДС да приключат и да се премине към гласуване. Според мнозинството сега не е моментът за радикална промяна в данъчната политика, която не е част от предизборната им програма. От левицата обаче инициираха процедура по начина на водене, в която отправиха яростни критики към мнозинството, че отнемат думата на опозицията. В крайна сметка след 10-минутна почивка желаещите от БСП да се изкажат получиха трибуна и дебатът продължи. Разискванията по връщането на прогресивното обагане „изяде“ повече от час от пленарното време, но точката не получи подкрепа.

Предложението на БСП за прогресивна скала

Кратка дискусия имаше и пo пoвoд пpeдлoжeниятa зa yвeличaвaнe на лимитa нa фиpмeнитe вayчepи зa xpaнa, ĸoитo paбoтoдaтeлитe мoгaт дa пpeдocтaвят нa cлyжитeлитe cи и ĸoитo ca ocвoбoдeни oт ĸopпopaтивeн дaнъĸ, дaнъĸ oбщ дoxoд и ocигypoвĸи. „Oбeдинeнитe пaтpиoти“ и БCΠ поискаха cyмaта дa ce yвeличи oт сегашните 60 лв. нa 100 лв. c apгyмeнтa, чe не е имало пpoмяна oт 10 гoдини, a oттoгaвa cтoпaнcĸaтa ĸoнюнĸтypa в cтpaнaтa ce e пpoмeнилa значително, но искането не получи подкрепа.

Вмecтo това бе прието предложението на ГEPБ, с което ваучерите за храна стават 80 лв. По време на дебатите не стана ясно как това ще се отрази на държавния бюджет, тъй ĸaтo тeзи paзxoди ca ocвoбoдeни от данъци.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какво друго приеха депутатите

Корекциите в Наредба Н-18 за касовите апарати стават пожелателни. Сегашната промяна на практика слага край на продължилите две години опити за затягане на контрола върху отчитането на търговските обороти. От записаното в мотивите към ЗДДС става ясно, че към този момент изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговски обект пораждат затруднения, противоречия и пречки за бизнеса.

Премахването въобще на възможността за използване на такъв софтуер при отчитането на извършените доставки и продажби би обезпредметило разходите и усилията, направени от търговците за въвеждането и използването на софтуера, твърдят управляващите, и затова мярката, свързана с използването на СУПТО, ще бъде запазена, но като доброволна и с възможност за избор от страна на търговеца, а не като задължение.

От следващата година ще има и сериозна промяна в данъчния календар.

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се предвижда удължаване на срока за прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г., и данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март. В тази връзка и с цел синхронизация на разпоредбите в закона се предлагат и промени в авансовото облагане с корпоративен данък, така че съответните разпоредби да са съвместими с новия срок за деклариране и плащане на годишния корпоративен данък. Според вносителите бизнесът е поискал промяната на сроковете. 

Още по темата

Законопроектът предвижда още регистрираните по ДДС търговци да могат да декларират и плащат данъка само в една държава от ЕС, без значение къде е дължим налогът. Ще се въведе и нов режим за дистанционните продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии, който може да се прилага за стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаващи левовата равностойност на 150 евро. Изключение са акцизните стоки като алкохол и цигари, за които няма праг. Съгласно промените при отложено плащане на ДДС и акциз пратките задължително трябва да се декларират пред митниците, заедно с разрешението за отложено плащане.

Въвежда се нов режим за данъчните складове и за възстановяване на платения акциз за етилов алкохол, който да се използва при производството на лекарства, както и за дезинфекция. Плащащите акциз ще разполагат с виртуална сметка, която трябва да е активна от 2022 г. Приходната агенция и митническите органи ще могат да проследяват движението на горивата от данъчния склад до крайния потребител, съответно и да удостоверяват произхода му и дали са платени косвените данъци по него, предвиждат други законови поправки, става ясно още от мотивите. Освен това икономическите оператори да използват една банкова сметка за погасяване на задълженията си за акциз.

Ще има обаче ново облекчение за физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища. Идеята е на Националната агенция за приходите (НАП) и предвижда лицата да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията. За да ползват данъчното облекчение, физическите лица ще трябва да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд, като по този начин придобитите от тях доходи/приходи ще излязат на светло, мотивират се от финансовото министерство. Сумата, която може да бъде приспадната, е до 2000 лв., реално облекчението е до 200 лева.

От записаното в законопроекта става ясно още, че данъчното облекчение може да се прилага и за 2020 г. с подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Иванина Манчева: Фискалният резерв е под санитарния минимум