IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Пирогов: Лекарите се готвят за пик на заразените през ноември

Трябва затягане на мерките, но не затваряне на градовете, твърди проф. Балтов

09:59 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изпълнителният директор на болница &bdquo;Н. И. Пирогов&ldquo; проф. д-р Асен Балтов. <em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Изпълнителният директор на болница „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Медицинските специалисти се подготвят за по-лошия сценарий със сериозен пик на инфекциите през ноември. Тогава регистрираните случаи ще достигнат 30 000, от тях 7000-8000 активни. Следващите 15 дни се очаква сериозно увеличение на случаите на коронавирус. Това каза в интервю за БНТ изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не трябва да се спира работата, може би ще има региони, където ще има по-строги мерки. Според проф. Балтов обаче трябва да се повиши контролът. 

"Трябва да мислим някакъв нов тип схема. Има определени райони, в които ще трябват може би по-тежки мерки. Смятам, че трябва да има едно затягане на мерките, но не по онзи начин, който беше", каза той.

“Маски навсякъде не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това", допълни още той.

По думите му в "Пирогов" в момента има 30 пациенти с COVID-19, двама са интубираните, останалите са в средно тежко състояние.

"Сега има достатъчно легла, но съществува вариант да се увеличат болниците, които да се грижат за пациенти с коронавирус", допълни още той и уточни, че не е бил възприет моделът с обособяването на болница, която приоритетно да се занимава с борбата с коронавируса, както например в Белград.

"Няколко болници поемат тежкия удар и това е от самото начало, други болници се опитват, ако може техните случаи да ги поемат други болници. Частните болници са някъде в правенето на пари", каза още проф. Балтов.  

Междувременно в петък в България бе отчетен сериозен скок на заразените с коронавирус за последното денонощие. Новите случаи са 290, което е най-висок брой от август насам, когато те бяха 297. Направените тестове са 4859, като делът на положителните проби от общите е 5,97%. Това е най-висок показател от 26 юли насам. Най-много ново случаи има в София - 61, следват област Благоевград (58) и Търговище (27).

Починалите през последното денонощие са 6, а от началото на пандемията - 785. В болница са настанени 744 души, като 30 са в интензивни отделения.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още