Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доц. Кунчев: Системата ще издържи и при 1000 болни от COVID-19 на ден

Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува, нямаме ресурса на Китай, каза главният държавен здравен инспектор

Доц. Кунчев: Системата ще издържи и при 1000 болни от COVID-19 на ден

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Дори да имаме 1000 болни с коронавирус на ден, ще ги настаним в болници и системата ще издържи. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия.

По думите му по-важното е дали случаите са струпани на едно място или са дифузно разпространени. Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и сега издържа, но има много голяма умора и се хвърлят огромни ресурси, посочи Кунчев.

В последните дни има повече починали от коронавирус у нас, защото има повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Процентът на смъртността варира от 0,7% - 0,8% до 1,5% - 2%, като в страните с най-висока смъртност е около 2,5%. У нас е 1%.

Специалистът коментира и критичната бройка на заразени, с която здравната ни система може да се справи. Той добави, че страната ни няма проблем с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса. 

Още по темата

„Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно.

Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", посочи доц. Кунчев.

Той обясни, че в България има около 140 специалиста по инфекциозни болести и както и да бъдат разпределяни, си остават толкова.

Здравният инспектор разказа и за работата на интензивните отделяния у нас.

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.

Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения. 

При положение, че заразените в света надминаха 20 милиона е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”, заяви доц. Кунчев.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Доцентът е добре да си припомни уроците по география от първоначалния курс на училищата , за да разбере че по голямата част от континента Европа се намира на територията на РФ, и още да прочете че ЕС вече е закупил от РФ ваксина , както и още 20 страни в света в тч и държавата Израел , която е на върха на медицинските постижения в света!
0
 
4
 
1
преди 1 месец
При 1000 безработни на ден е интересно какво ще стане ?

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България