Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доколко е рентабилно поддържането на ведомствени почивни станции?

Държавата трябва да се оттегли от този бизнес, твърди Зорница Славова от ИПИ

Доколко е рентабилно поддържането на ведомствени почивни станции?

Снимка: Pixabay

Почивните станции на държавните институции не са рентабилни от икономическа гледна точка за поддържане - всъщност, според доклад на Световната банка, държавата е най-големият неефективен хотелиер. Това коментира в ефира на БНР Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тя припомни още, че според доклада стопанисването на общо 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение, струва на българските данъкоплатци общо 22 млн. лева за 2016 година. 

„Тези станции са строени и са предлагани като социална придобивка в годините, когато не е имало частен сектор в туризма, т.е. трудно е да отидеш да почиваш другаде, а пътуванията в чужбина са били ограничени. Тогава наистина е имало голямо добавена стойност за държавните служители като социална възможност да почиват на достъпни цени. В момента частният сектор е огромен. Пътуването в чужбина е свободно. Така че, ако в момента се монетаризира тази социална придобивка, всеки ще може да реши къде да отиде на почивка или пък изобщо да не отиде и тези пари да си останат за държавния служител“, каза Славова пред националното радио. 

Още по темата

По думите ѝ повечето от тези сгради не се поддържат добре и имат нужда от ремонт, а управителите нямат стимул да поддържат качествена услуга, тъй като парите отиват в държавата. Според Славова само една трета от тези станции събират мнения и препоръки от посетителите си. Подобни места за отдих имат малък трансфер за поддръжка, който не достига за нищо и реално хората, които ги стопанисват нямат стимул да подобряват качеството, добави икономистът от ИПИ.

Славова заяви, че в България няма база данни за това колко почивни станции се поддържат от държавата. Тя цитира доклада на Световната банка, в който е записано, че няма данни и не се знае кое съоръжение колко струва. „Например, те осчетоводяват само оперативните разходи. Не са задължени да водят счетоводство, така че да вижда и амортизацията“, каза експертът.

Зорница Славова е категорична, че държавата трябва да се оттегли от този бизнес. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Всички плащаме - чиновниците ползват! Една привилегия - анахронизъм...

Още от Икономика и политика
От БСП поискаха Цветан Цветанов да напусне политиката