Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Домбровскис: България и Хърватия могат да влязат в еврозоната през януари 2024 г.

Това може да стане и през 2023 г., но традицията по отношение на еврото е валутата да бъде приета януари, посочи заместник-председателят на ЕК

Домбровскис: България и Хърватия могат да влязат в еврозоната през януари 2024 г.

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

България и Хърватия могат да се присъединят към еврозоната през януари 2024 г., заяви еврокомисарят с ресор „Икономика в интерес на хората“ и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, цитиран от Bloomberg.

Двете страни членки на Европейския съюз (ЕС) бяха приети миналата седмица в ERM II, където Домбровскис посочи, че очаква те да останат минимум две години, докато изпълнят критериите от Маастрихт. 

Още по темата

Може да са готови през 2023 г., но „традицията е еврото да бъде въведено през януари, което ни води до 1 януари 2024 г.“, заяви Домбровскис в онлайн дискусия с журналисти по-рано днес.

„Самото членство ще помогне за увеличаване на доверието между международните инвеститори и ще направи и двете страни по-привлекателни за инвестиции,“ каза още еврокомисарят от кабинета на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви в петък (10 юли), че двете балкански държави отговарят на критериите за последната стъпка преди приемането в еврозоната. Банката също така определи базови лихвени проценти за техните валути, които ще могат да се изменят в диапазон плюс или минус 15% спрямо еврото.

Домбровскис заяви, че планираното разширяване на валутната зона свидетелства за продължаващата привлекателност на еврото и засилва международната му роля.

По повод препоръките за още работа по отношение върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност Домбровскис заяви, че ЕК ще следи внимателно техното изпълнение.

„Ние от Комисията възнамеряваме да наблюдаваме изпълнението на тези препоръки чрез хоризонталния механизъм на върховенството на закона, който ще бъде въведен по-късно през тази година. Същевременно България пое специфичен ангажимент след присъединяването си към ЕС , който също ще наблюдаваме“, посочи Домбровскис.

Той уточни, че ангажиментът е в застрахователния сектор, рамката за платежоспособността, както и допълнителното затягане на рамката за борбата с прането на пари.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Недостигът на вода в язовир Камчия ще противопостави различните консуматори