IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнително водоснабдяване на Хасково трябва да приключи до края на ноември

Остава в сила наложената забрана за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна

16:35 | 15.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите по допълнителното водоснабдяване на Хасково.

Те се изпълняват от общината заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, цитирана в прессъобщение от ведомството.

Тя се срещна с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на „Да спасим Хасково" и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, на която беше обсъдено качеството на питейната вода в града.

Крумова информира още, че в този срок ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците, които са в северната зона, предстои да бъде подадено искане за въвеждане в експлоатация. За другите четири кладенеца – в източна зона и зона „Узунджово II" текат процедури по осигуряване на разрешение за водовземане.

В процес на изграждане са два водопровода, а ВиК Хасково изпълнява регулярно мерки за намаляване на загубите на вода в разпределителната мрежа на град Хасково. Очаква се показателите на смесената вода от различни водоизточници да отговарят на изискванията на Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Регионалният заместник-министър обясни, че през следващата година ще бъдат извършени теренни, хидроложки и ходрогеоложки проучвания и ще продължат лабораторните изследвания на възможни повърхностни водоизточници, за да се определят мерките за трайно решаване на проблема с качеството на питейната вода в Хасково.

През тази година МРРБ ще обяви обществена поръчка за разработване на регионално прединвестиционно проучване в рамките на проект "Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК", включващо техническа и икономическа документация за интегрирани водоснабдителни и канализационни проекти и формуляри за кандидатстване за европейско финансиране, съобщи още Малина Крумова.

По време на срещата бяха обсъдени сроковете по отношение на проучването на възможността за водоснабдяване на град Хасково от язовир Тракиец. Заместник-министърът подчерта, че е необходимо да се направят достатъчно изследвания, за да се гарантира качеството на водата, за да се проучат наносите и използваемия обем за водоснабдяване и евентуална необходимост от изпразване и изчистване на чашата на язовира, така че да се осигури достатъчен обем.

Остава в сила наложената забрана за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна. За населението в града са осигурени водоноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още