IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата сега научи за 200 язовира в област Кърджали

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, а най-много опасни водоеми има във Враца, Хасково, Стара Загора и Пловдив

11:36 | 17.07.18 г.
<p>
	<em>Язовир Тополница. Снимка: Investor.bg</em></p>

Язовир Тополница. Снимка: Investor.bg

Проверка е установила наличието на 200 язовира на територията на област Кърджали, за които липсват каквито и да е данни. В момента тече процес по установяване на водоемите, като не е изключено бройката да нарасне. Това коментира в ефира на bTV ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях".

Иначе, общо за цялата страна, от проверени 6852 язовира, 414 водоема се нуждаят от спешен ремонт. За целта ще бъдат отделени 500 млн. лв.

Investor.bg припомня, че преди седмица Министерският съвет одобри промени по бюджета на Министерство на икономиката за настоящата година във връзка с увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лв. Кабинетът реши на дружеството да се възлагат ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост, с изключение на тези, отдадени на концесия, при условие че в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера. 

Тепърва ще започнат процедурите по създаването на проектите за ремонт. „Ние не допуснахме нито една язовирна стена да бъде скъсана. Правителството пое отговорността за тези язовири. Държавата пое риска, отговорността и кръста, който ще носи“, каза Кирил Войнов. Той отрече въпросните 500 млн. лв. да са застрашени от непрозрачно използване от компанията, която ще осъществи проекта. По думите му Министерството на икономиката е сериозна институция и не е редно да се хвърлят такива обвинения.

131 язовира с в предаварийно състояние, като повечето от тях са сухи, защото предписанията са те да нямат зареден обем, допълни той. Областите с най-много опасни язовири са Враца, Хасково, Стара Загора и Пловдив. През септември ще има нова проверка, при която ще се установи колко от тези язовири са били ремонтирани вече.

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Според Войнов Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" работи в добро сътрудничество с областните управители.

Той подчерта, че общините, които не желаят да предоставят язовирите си за поддръжка на държавата, поемат цялата отговорност за поддръжката и финансирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още