Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата ще подпомага туроператорите с още 10 млн. лева

Средствата ще бъдат пренасочени от програмата „Иновации и конкурентоспособност, вече са разписани критериите за кандидатстване

Държавата ще подпомага туроператорите с още 10 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Държавата ще подпомага туроператорите с още 10 млн. лева. Това обявиха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на брифинг.

Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 млн. лв., които ще бъдат пренасочени от програмата „Иновации и конкурентоспособност”. Мярката е обсъдена и с представители на Обединение „Бъдеще за туризма”.

Още по темата

Преди седмица от обединението поискаха среща с премиера Бойко Борисов за предотвратяването на масови фалити на туроператорите. Днес той ги е приел на среща.

"Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение", заяви министърът на туризма Марияна Николова.

Според нея тези пари са "незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти".

"Ще направим така че да няма субективизъм, а да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства. Това е една пилотна схема, с която ние предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване, каза министърът на икономиката", каза от своя страна Лъчезар Борисов и увери, че основни приоритети са публичност и прозрачност.

Вече са разписани критериите за кандидатстване. Желаещите да получат от помощта ще подават искане в министерството на туризма. Няма да имат възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Могат да кандидатстват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за предходната година.

Министърът на туризма съобщи, че очаква програмата да заработи още през август и добави, че че кандидатстването ще бъде при облекчен режим, при избягване на всякаква "регулаторна или административна тежест", няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги.

„Радваме се, че диалогът стартира, надяваме се да продължи”, заяви от своя страна Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма”. Тя подчерта, че от бранша искат 150 млн. лв. помощ, но все пак било важно, че се стартира с "тези 10 млн. лева". От обединението обаче добавиха, че остават в стачна готовност.

„Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да които да отидете и да договорите с министъра на икономиката“, поясни премиерът Борисов пред представителите от туристическото обединение, цитиран от правителствената информационна служба. Министър-председателят отбеляза още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените 1,8 млрд. лв. по европейски програми. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
СХЕМАТА Е ЯСНА.

ЕТО Я ТУК:
https://www.youtube.com/watch?v=_0ZNgC3EvcA

УПРАВЛЯВА НИ ЕДНА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО Е ТОЛКОВА САМОЗАБРАВИЛА СЕ И ПРОСТА, ЧЕ ДОРИ НЕ И ПУКА ДА ДЕМОНСТРИРА КРАЖБИТЕ И ПРИЗОВАВА КЪМ ТОВА "ДА СЕ ПРИДЪРЖАМЕ, ЧЕ НЯМАМЕ ТАКИВА ИЗМАМИ"

Това което правят с еврофондовете е дело на една ОПГ която си признава в ефир извършените измами !!

КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА И ЗАЩО СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ МЪЛЧИ ЗА ИЗМАМИТЕ ИЗВЪРШЕНИ ОТ МИНИСТЪР ТАНЕВА И ЕКИПА Й.

Какво е това пренасочване на средствата от програмата „Иновации и конкурентоспособност" към туроператорите?!

Същото което ТАНЕВА прави в министерството на земеделието.

ЕГАТИ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , ЕГАТИ И СИСТЕМАТА - кучи влачи самолет.

Нашите бандити са ясни.
А какви ли са европейските?!

ОЛАФ Е БОШ ЛАФ.
0
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Исках да напиша, че според мен Те, предлагащите в Airbnb заслужават повече, защото така е правилно за бъдещето на предплатените ваканции! Така се гради доверие!!! Връщаш парите!
0
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И аз много не съм съгласен! Но има логика!? Все пак са 10% от прихода на миналата година. А тези които връщаха пари от Airbnb, нищо. Според мен не заслужават повече, защото така е правилно за бъдещето на предплатените ваканции!!! В този туристически бизнес предплащането е въпрос на доверие!!! Как да вярвам на туроператорите???
2
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
оставка на корумпираното правитекство!!!
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Явно мафията е впрегнала всичко за да напълни хотелите си за пране на пари по морето. Изглежда обаче,че не е достатъчно.

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел