Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Едва 20% от медицинския персонал у нас е ваксиниран срещу COVID-19

Засега не повече от 45% от хората в страната са защитени от следваща инфекция, пише плана за справяне с пандемията

Едва 20% от медицинския персонал у нас е ваксиниран срещу COVID-19

Снимка: Bloomberg

Нисък е ваксинационният обхват при медицинския персонал – едва 20,8% от подлежащите са със завършен имунизационен курс. В домове за възрастни хора и хора с увреждания със завършен имунизационен курс са 32% от обитателите. Това се посочва в Националния план за справяне с пандемията от коронавирус, който беше представен от здравния министър Стойчо Кацаров и екипа му.

В плана са публикувани подробни данни за нивото на имунизациите срещу коронавируса в страната по възрастови групи.

От началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в България, започнала в края на декември миналата година, до края на юни 2021 г., са поставени общо 1 761 277 дози от наличните в България ваксини срещу COVID-19. Със завършен ваксинационен курс са 805 473 души.

Към 27 юни 2021 г. ваксинационният обхват с една доза ваксина при лицата на възраст над 18 г. е 16,3%, а със завършена имунизация са 14,6% от хората в тази група. 

Още по темата

При лицата на и над 60-годишна възраст с една доза са обхванати общо 446 432 души (22,64% от подлежащите). Със завършена имунизация са 397 957 души (20,18% от подлежащите).

Ваксинационният обхват към 27 юни 2021 г. по възрастови групи (завършен имунизационен курс) е както следва: 18-24 г. (5%); 25-49 г. (10%); 50-59 г. (16%); 60-69 г.(21%); 70-79 г. (22%) и 80+ г. (14%).

На този етап вниманието е насочено най-вече към възрастните хора и хронично болните, които съставляват най-многобройната и най-рисковата група от населението. В краткосрочен план отчетливо увеличаване на обхвата е необходимо и при медицинския персонал, педагозите и социалните работници, които при недостатъчен обхват ще бъдат първите засегнати от новата вълна след летните месеци, пише в националния план.

В него се посочва и ориентировъчно ниво на колективен имунитет, придобит по естествен път след инфектиране с коронавируса, въпреки че липсва мащабно национално проучване.

От здравното министерство цитират серологично проучване, което обхваща 2625 души от различни населени места. Обобщените резултати сочат, че при 43,5% от изследваните във всички населени места се доказват антитела срещу коронавируса. В София при изследвания, които включват 500 души, се установява, че при 31,2% от тестваните се откриват данни за естествено придобит имунитет.

„Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния процент от населението, притежаващ имунитет след преболедуване. При това положение може да се изчисли, че при постигнатия досега ваксинационен обхват сред цялото население и ако приемем, че поне 30% са вече преболедували, засега не повече от 45-46% от хората са защитени от следваща инфекция“, пише в плана.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
FNM
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Явно и мнозинството от медицинския персонал вярва на врачки, теориите за чипирането и т.н. Питам се аз, какво ли да правят децата ми в подобно разпадащо се общество...???

Още от Икономика и политика
Държавни фирми са най-големите бенефициенти по 60/40