Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.

Бюджетът е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането

ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри Националната програма по пчеларство на България за периода 2020-2022 г. Общият й бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. за всяка една от трите години на прилагането.

Половината от средствата са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, а останалата половина - от националния бюджет. Всички мерки, прилагани до момента, са включени в Програмата, като са предвидени и нови мерки за подпомагане, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

За първи път ще се финансират разходи за подвижно пчеларство. Това ще гарантира разнообразна паша за пчелните семейства и ще повиши добива на пчелен мед и пчелни продукти. Освен това ще се запази съществуващото биоразнообразие от растителни и дървесни видове у нас.

Ще продължи и подпомагането за закупуване на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство (ремаркета, платформи), прилагано и в предходната програма. Включени са и дейности за обучения на пчелари.

По програмата ще се финансира и провеждането на базари, на които местни пчелари ще могат да предлагат продукцията си с цел популяризиране и увеличаване на потреблението.

Отново ще се подпомага ефективната борба с икономически значимите заболявания по пчелите - вароатоза и нозематоза, като ще се финансират изследванията.

Проверките за остатъчни количества вещества от пестициди в хранителните запаси /мед, прашец/ и пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие също ще бъдат допустими.

По Националната програма ще се предоставят средства за инвентаризация на съществуващата у нас медоносна растителност, с цел по-равномерно разпределение на броя на пчелните семейства според вида паша.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември