Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК пита България за схемите за даване на гражданство

Брюксел открива процедури срещу Кипър и Малта заради даването на гражданство срещу инвестиции

ЕК пита България за схемите за даване на гражданство

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писмо до българските власти, в което изтъква своите опасения за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и поиска допълнителни подробности за схемата. Това става ясно от съобщение на Брюксел.

Страната ни има един месец, за да отговори на искането за допълнителна информация, на базата на която ЕК ще реши следващите си действия.

Междувременно от Брюксел започват процедура срещу тези схеми, наричани още "златен паспорт" в Кипър и Малта. Според анализите даването на гражданство на тези две държави срещу заплащане или инвестиции, без обвързване със страната, не е съвместимо с принципа на лоялното сътрудничество, залегнал в Договора за ЕС и могат да накърнят статута на гражданството на общността, допълват още от ЕК.

Тези схеми се различават от механизмите за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции (т.нар. "златна виза"), които позволяват на граждани на трети държави, при спазване на определени условия, да получат разрешение за пребиваване в държава от ЕС.

Когато една държава предостави гражданство, получилият го автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права и свободи, свързани с този статут, сред които свободно движение, работа и право на глас в местни избори и избори за Европейски парламент.

"В резултат на това последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло", пишат от Брюксел в съобщението за откритата процедура за нарушение срещу двете държави.

Сега двете държави разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма. Ако отговорите не са задоволителни, Комисията може да издаде мотивирано становище по този въпрос.

Междувременно Кипър съобщи, че от ноември замразява схемата за даване на гражданство срещу инвестиции.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
да питат каракачанов , що питат България ... ?!

Още от Икономика и политика
Собственици на заведения с искания за помощ след новите мерки срещу Covid-19