Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК подсеща България за “Натура 2000“

Страната ниработи за изпълнение на препоръките на ЕК по наказателните процедури в областта на околната среда, посочват от МОСВ

ЕК подсеща България за “Натура 2000“

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) е изпратила уведомително писмо до България, за да предприеме необходимите стъпки за опазване и управление на своите мрежи „Натура 2000“, съобщава БНР.

Страната ни е посочила като специални защитени територии за консервиране само 22 от общо 229 места. Шестгодишният срок за това е изтекъл.

Отделно България постоянно не успява да постави специфични за всяко място подробни цели за опазване.

България, заедно с Латвия и Финландия, също следва да транспонират европейското законодателство за защита от радиация. 

Още по темата

Освен това страната ни трябва да приеме национална програма за стопанисването на радиоактивните отпадъци, която да спазва регламентите на ЕС.

Комисията също така настоява България, Унгария и Финландия да не допускат инциденти в рамките на Директивата за контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества. За целта те трябва да приведат националните си законодателства в съответствие с тази директива. 

Според ЕК, въпреки че през 2007 г. България е определила защитените зони, все още за 207 зони за местообитанията няма издадени финални актове за обявяване. За защитените зони за местообитанията не са определени специфични цели и мерки за опазване на местообитанията и видове в тях.

България работи за изпълнение на препоръките на ЕК по наказателните процедури в областта на околната среда, посочва се в становище на МОСВ във връзка с призива на ЕК страната ни да изпълнява задълженията си, произтичащи от Директивата за местообитанията.

Процесът на обявяване на зоните и определяне на достатъчно подробни специфични цели и мерки на опазване във всички държави от ЕС, включително и в България, е значително забавен. Поради тези причини ЕК е стартирала наказателни процедури срещу 12 държави членки, а другите 15 държави са в предупредителна фаза, обясняват от МОСВ.

Отделно се твърди, че България неправилно е транспонирала чл. 6, параграф 1 от Директивата за местообитанията в националното си законодателство.

За преодоляване на идентифицираните слабости от ЕК още при стартирането на наказателната процедура през януари 2019 г., е подготвен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие, който към момента се намира в Народното събрание. Министерство на околната среда и водите продължава своите усилия за приемане на законодателните промени, предвидени с проекта на ЗИД на ЗБР. Продължава и процесът по издаване на заповеди за защитените зони за местообитанията. За две от защитените зони, посочени от Комисията, заповедите вече са издадени и обнародвани в ДВ, за други 27 заповеди общественото обсъждане приключи и предстои тяхното издаване, уточнява се в становището на МОСВ.

За пропуски при прилагането на Директивата за местообитанията Комисията стартира наказателни процедури и срещу Румъния и Испания, а за Ирландия Комисията взе решение да сезира Съда на ЕС, припомнят от екоминистерството.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък