Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК ще следи България „под лупа“ заради схемите за получаване на гражданство

В доклад от Брюксел се посочват някои рискове за ЕС, свързани със схемите за издаване на гражданство срещу инвестиции

ЕК ще следи България „под лупа“ заради схемите за получаване на гражданство

Снимка: Pixabay

Работна група от експерти ще наблюдава България, Кипър и Малта заради схемите за получаване на гражданство срещу инвестиции. Това става ясно от доклад на ЕК, публикуван днес. В документа се посочват рисковете, свързани със схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции в ЕС.

От информацията се разбира, че групата ще се занимава с подобряване на прозрачността, управлението и сигурността на схемите. Посочените държави, сред които и страната ни, ще бъдат наблюдавани заради липсата на прозрачност в начина, по който функционират правилата за получаване на гражданство, както и липсата на сътрудничество между държавите членки, пише в доклада.

Според ЕК в България, Кипър и Малта понастоящем се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори  при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три държави членки няма нито задължение за физическо пребиваване на лицето, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство.

Еврокомисията изтъква, че тези схеми представляват общ интерес за ЕС, тъй като всяко лице, което придобие гражданство на държава членка, придобива едновременно с това гражданство на Съюза. Решението на една държава членка да предостави гражданство в замяна на инвестиции дава автоматично права по отношение на другите държави членки, и по-специално правата на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, за да се упражнява икономическа дейност, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и местни избори. На практика тези схеми често се рекламират като способ за придобиване на гражданство на Съюза заедно с всички права и привилегии, произтичащи от него. 

Още по темата

В доклада на от ЕК са посочени няколко области, които предизвикват загриженост:

Сигурност: проверките на кандидатите не са достатъчно надеждни и централизираните информационни системи на ЕС, като например Шенгенската информационна система (ШИС), не се използват систематично, както би следвало;

Изпиране на пари: необходими са засилени проверки („комплексна проверка“), за да се гарантира, че правилата за борба с изпирането на пари не се заобикалят;

Избягване на данъци: необходими са мониторинг и докладване, за да се гарантира, че физическите лица не се възползват от тези схеми поради предимствата, произтичащи от привилегировани данъчни правила;

Прозрачност и информация: в доклада се констатира липсата на ясна информация относно начина, по който схемите се управляват, включително относно броя на получените заявления, одобрените или отхвърлените заявления, както и произхода на кандидатите. Освен това държавите членки не обменят информация относно кандидатите за такива схеми, нито се информират взаимно за отхвърлените кандидати.

ЕК ще наблюдава стъпките, предприети от властите за преодоляване на проблемите, а до края на 2019 г. работната група трябва да е готова с разработването на общ набор от проверки за сигурност при схемите за гражданство срещу инвестиции, включително специфични процедури за управление на риска.

От Брюксел ще следят „под лупа“ и броя на получените заявления, държавите на произход и броя на одобрените/отхвърлените от държавите членки (България, Малта, Кипър) заявления за гражданство и разрешение за пребиваване на лица въз основа на инвестиции.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бедните българи са се увеличили с 28 хил. в периода 2008 - 2020 г.