IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕКИП: По-широка употреба на биоподобни лекарства ще спести средства на НЗОК

Икономисти предлагат създаване на стимули за лекари или болници, предписващи биоподобни медикаменти

12:30 | 20.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лечението с биоподобни лекарства* вместо само с биологични би довело до спестяване на средства в бюджета на Здравната каса, а това от своя страна би увеличило достъпа до лечение на повече пациенти. Това каза здравният икономист Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика /ЕКИП/, предава БТА.

Шарков допълни, че от ЕКИП ще настояват пред отговорните институции да организират информационни кампании сред обществото за ползата от лечението с биоподобни лекарства. 

По думите му липсва информация за разликата между биоподобните и биологичните медикаменти.

От ЕКИП предлагат още създаване на стимули за лекари или болници, предписващи биоподобни медикаменти. По думите на Шарков стимулирането не би довело до спекула или лоши практики. Трябва да се изработи механизъм за стимулиране, допълни той и добави, че това би трябвало да го направи Националната здравноосигурителна каса.

Въвеждането на електронната рецепта ще улесни извършването на навременен анализ на лекарствения пазар, каза още Шарков.

* Биоподобните лекарства са възможно най-близки или подобни на вече съществуващи биологични лекарства, които са показали клинична еквивалентност по отношение на ефикасност и безопасност. Те са нови биологични продукти, подобни и много близки по идентичност на вече разрешени за употреба медикаменти. Биоподобните лекарствени продукти не са абсолютни копия на референтния продукт, както е при генеричните лекарства, които имат проста химична структура и се приемат за идентични с референтното лекарство. Активната съставка на биоподобното и референтното лекарство е една и съща, но може да съществуват някои различия заради сложността на процесите на производство. Заради тези сложни процеси са възможни различия и между самите референти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още