IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Etem Gestamp взе приза „Инвестиция на годината“ на Аутомотив клъстер България

Девет от най-успешните фирми получиха награди за стратегически проекти в автомобилната индустрия

19:34 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Аутомотив клъстър България</em></p>

Снимка: Аутомотив клъстър България

С голямата награда „Инвестиция на годината“ на Аутомотив клъстер България беше отличена Etem Gestamp. На първата годишна Гала в София Тех Парк бяха връчени годишните награди за развитието на бранша в България.

Клъстерът отбеляза най-успешната година за аутомотив индустрията в нашата страна, като зае водеща позиция с над 11% от БВП, като приходите, генерирани от компаниите в този сегмент за 2019 г., възлизат на около 5,5 млрд. евро.

Automotive Cluster Bulgaria (ACB) представлява интересите на един от най-бързо развиващите се икономически браншове в България – автомобилната индустрия и производството на автомобили и компоненти за тях. Клъстерът обединява повечето от над 250 автомобилни производители в страната, които произвеждат компоненти за почти всяка позната марка автомобили. По-голямата част от тях са първо, второ и трето ниво доставчици. В индустрията има над 65 хиляди заети.

Най-голямата награда

Най-големият победител Etem Gestamp спечели с последователните инвестиции в завода за екструдиране на алуминий, където се произвеждат алуминиеви кутии за батерии на електромобили и алуминиеви профили за сигурност. Джордж Менцелопулос, изпълнителен директор Etem Gestamp, получи наградата от вицепремиера Томислав Дончев.

Наградите на Аутомотив клъстер България бяха разпределени в девет категории. За победителите съобщаваха арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстер България, и Иван Михайлов, президент на клъстера. Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), който е член на борда на организацията, прогнозира, че тази година ще има рекордни по обем инвестиции и разширяване на производства, като добави, че изненадата ще дойде от Враца, където  ще се случат нови проекти..

Наградата за „Най-добра HR практика“ отиде при Festo Производство за дългогодишната й и последователна политика в областта на човешките ресурси. Festo е една от компаниите с най-добро сътрудничество с образователните и научни институции в страната. Отличието получи управителят на Festo Производство Георги Атанасов, което му връчи Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

В крак с технологиите

Наградата за „R&D решение на годината“ взе „Вистеон Електроникс“ за високотехнологичната система Active Drive Assist – бордова система в новия Mercedes-Benz Actros, изградена от три независими една от друга операционни системи. Ролята на българския развоен център на „Вистеон“ е изключителна – от инженерното ръководене на проекта до самата разработка на отделните елементи от архитектурата на системата. Управителят на Вистеон Електроникс Иван Михайлов получи наградата от Лъчезар Борисов, зам. министър на икономиката.

„Инвестиция за индустриално развитие“ безапелационно отиде при Bosch за открития преди броени седмици Инженерен център София. В него близо 200 талантливи софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. Целта пред екипа на Bosch е центърът да се превърне в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили. Наградата връчи Росен Плевнелиев.

Специализираната в областта на микроелектронните решения Melexis беше отличена за „Високотехнологичен продукт“ за своите високотехнологични полупроводникови решения. Наградата получи Силвен Коло, управител на Мелексис България, която му беше връчена от изпълнителния директор на Първа инвестиционна банка Чавдар Златев.

Партньорство с финансовите експерти

Владислав Горанов, министър на финансите, връчи приза за „Аутомотив подпомагаща компания“ на Ърнст & Янг. Отличието получи Невена Ковачева, асоцииран съдружник в компанията. Ърнст & Янг е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансови консултации и сделки. Компанията присъства на българския пазар от 1992 г. и разполага с екип от над 260 професионалисти.

Награда за бизнеса

Отличието за „Местна инвестиция“ замина за Пазарджик. Калин Каменов, кмет на Враца и член на управителния съвет на Национално сдружение на общините, връчи авторитетната награда на Артин Бъздигян, представител на RAIS. Компанията е водеща в България за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини. Създадена е през 1994 година в Пазарджик, като започва дейността си с рециклиране на български CNC машини. Постепенно дейността се насочва към производството на нови металорежещи машини, като компанията е единственият в страната производител на вертикални обработващи центри с големи размери.

С поглед към образованието

Призът за „Образователна институция с най-голям принос към индустрията“, безапелационно отиде при Технически университет – София. Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката, я връчи на проф. Иван Кралов, ректор на университета. Висшето училище спечели в оспорвана надпревара с други университети и технически училища с успехите, които има за подготовката на кадри за високотехнологичните производства в аутомотив индустрията.

Извън номинациите бе връчена и една специална награда на борда на Аутомотив Клъстер България за „Компания за подбор на персонал с най-голям принос към индустрията“. Отличието е за Manpower. Наградата получи Мария Стоева, мениджър бизнес развитие в Manpower, от Владимир Данаилов, зам. - кмет на Столична община.

В рамките на събитието членовете на клъстера получиха и своите плакети за членство за 2020 г.

Намерението на Аутомотив клъстер България е връчването на наградите да стане традиционно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още