Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Евробарометър: Одобрението на санкциите срещу Русия е най-ниско в България

Страната ни е и сред държавите с най-нисък дял на хората, които определят членството в ЕС като нещо добро за страната

Евробарометър: Одобрението на санкциите срещу Русия е най-ниско в България

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Одобрението на санкциите срещу Русия, които Европейският съюз (ЕС) наложи заради войната в Украйна, е най-ниско в България.

Това показват данните от пролетното проучване на Европейския парламент Евробарометър, проведено в периода 19 април-16 май 2022 г. Направени са общо 26 578 интервюта.

Резултатите от изследването бяха специално представени пред журналисти на онлайн среща, която се състоя в понеделник.

Само 22% от българите, участвали в изследването, одобряват категорично санкциите срещу Русия. Още 22% са склонни да одобрят мерките. Същевременно 20% от респондентите по-скоро не са съгласни със санкциите, други 22% изобщо не ги одобряват, а 14% не са сигурно какво точно да отговорят (делът на последните също е най-висок в целия ЕС).

Като цяло в ЕС категорично одобрение на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна изразяват 51% от анкетираните, а други 29% са по-склонни да ги одобрят. Само 9% не са склонни да одобрят санкциите, а 6% изразяват категорично неодобрение.

Най-високо одобрение санкциите срещу Русия имат в Швеция, Дания, Португалия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Финландия. Другите държави с чувствително слабо одобрение на санкциите са Кипър и Словакия.

Данните показват, че 59% от гражданите на ЕС смятат, че защитата на европейските ценности – свобода, демокрация и т.н., трябва да бъде приоритет, дори и в условията на висока инфлация, която сериозно удря по стандарта на живот. Други 39% заявяват обратното – че управлението на ръста на цените е по-важно от свободите.

Има зависимост между БВП на страните и отговорите на анкетираните, коментира по време на представянето на изследването Филип Шулмайстер, ръководител на звеното за наблюдение на общественото мнение в Европейския парламент. По-малко българи и румънци например са склонни да одобрят защитата на фундаменталните права и свободи пред ръста на цените, докато при датчаните и шведите е точно обратното.

Мнозинството от анкетираните посочват, че войната в Украйна вече се е отразила на стандарта им на живот. Общо 40% от анкетираните посочват, че са намалили стандарта си на живот, а 47% - че очакват животът им да бъде засегнат по негативен начин в бъдеще. Общо 61% от респондентите не са убедени, че животът им ще може да продължи по същия начин.

Най-много са респондентите, които очакват негативни промени в живота си, в Гърция и Словакия (по 86%), Чехия (81%), Кипър (80%), Латвия (78%), Литва (75%), Естония (74%), България (71%).

Проучването установява още, че войната в Украйна е засилила обществената подкрепа за ЕС. Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател е 58%.

Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от абсолютно мнозинство от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“.

В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита спад от 2 процентни пункта (47%). В България други 36% определят членството в ЕС нито като добро, нито като лошо, а според 17% то е лошо.

Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г.

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци, което представлява спад от 20 процентни пункта в сравнение с 2018 г. (30%), когато този въпрос беше последно зададен. Китай е с втория най-нисък резултат от 22% (спад от 14 процентни пункта).

Европейците имат по-положителна нагласа към Обединеното кралство (65%, +1 процентен пункт), следвано от САЩ с 58% (+13 процентни пункта).

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство (62%), но нагласите им към останалите геополитически субекти се различават съществено. Почти всеки втори българин оценява Русия (49%) и Китай (50%) положително към настоящия момент, като преобладаващата оценка спрямо САЩ е отрицателна (53% отрицателна срещу 40% положителна).

Що се отнася до разширяването на ЕС, 58% от европейците смятат, че то трябва да се ускори. Най-голяма е тази група в Полша (80), Ирландия (77%), Латвия (75%), а най-малка е в Словакия (36%), България (40%), Словения (44%).

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
0
 
16
data до: pinoccio
преди 4 дни
Хахахах , абе пич , де ги четеш тия небивалици ? Искаш да гледаш домати ли ? Ми давай , кой те спира. Ама проблема е че си форумен коректор дето следи за правописни грешки . Давай - има и пипер хора който гледат , и чесън и и домати ама не става у форума в инвестора за некви смешници . Както казах - идея нямаш за кво пишеш .
0
 
0
 
15
pinoccio до: data
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Какви оранжерийни домати, бе, най-големият производител на домати в България е италианец и изнася всичко навън, не знам накъде, защото Италия е задръстена от домати. И не става въпрос за оранжерии. Къде сме ние и защо италианците ни вършат работата? Внасяме 70% от зеленчуците по официална статистика при положение, че можем да храним 5 Българии със земеделие, защото вече сме 6 милиона. И чесън не се пише "чесан", неграмотнико, освен ако нямаш предвид - вчесан. Има вчесан и невчесан, мит и немит, но да не бъдем цинични. И ако някой е направил пари с него , на пазара го няма никакъв. И много добре знам какво пиша, защото и песовете знаят това. По-добре ме опровергавай, вместо да ме апострофираш. Образованието не минава нивото на това на някогашното помощно училище и резултатът плачевен.
1
 
0
 
14
data до: pinoccio
преди 4 дни
Хаххахах , ама абсолютно незнаеш за кво пишеш . Познавам хора направили добри пари от чесан , апропо и тебе никой не те спира . И за доматите изобщо не си прав - нема как оранжерийното производство в бг да е рентабилно при положение че имама топли страни с който граничим
0
 
2
 
13
pinoccio до: khao
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Съжалявам, но поради ръста си ми до ташшаците и не мога да ти обръщам внимание. Ако искаш - играй си на "Свири, свири щурче", за повече не стига.
3
 
2
 
12
khao до: pinoccio
преди 4 дни
Няма профилна снимка
а китайския пинко дали плаче по същия начин.... първи сме по чесън, а жито внасяме от Франция сглобен в заводи за самолети! ... и монокултурА не са растения, а метод на земеделие, тролю ! :):) ... тоест и чесъна може да се гледа така! .. чул нещо в пенсионерския клуб и сега идва да трооли!

Още от Икономика и политика
"Галъп": 50,5% от българите не одобряват свалянето на правителството