Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Финансираните от държавата болници ще се отчитат публично

Целта е постигане на по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността

Финансираните от държавата болници ще се отчитат публично

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Болниците, финансирани с обществени средства, вече ще отчитат медцинските и финансовите си показатели на всеки три месеца, а данните ще се обявяват на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Това предвижда проект за промени в Наредба 1, който е публикуван за обществено обсъждане. Срокът на общественото обсъждане е до 7 март 2020 г.

Новото правило ще важи за лечебни заведения, които се финансират от бюджета на НЗОК или от Министерството на здравеопазването. „Разпоредбата касае всички лечебни заведения от посочените групи, независимо от тяхната форма на собственост, които се финансират, съответно разходват публичен ресурс", допълват от министерството.

Мярката е необходима, за да се засили контролът в системата, смятат от ведомството.

"Очакван резултат от въвеждането на промяната е с публикуването на медико-статистическите и финансови показатели на съответните лечебни заведения за всяко тримесечие да се осигури постигане на по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността, капацитета и ефективността на изпълнителите на болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове", посомва се в мотивите на вносителя – Министерството на здравеопазването. 

Още по темата

На базата на данните могат да се проследят във времето закономерности, произтичащи от еднаквите отговорности на лечебните заведения при усвояването на публични средства за здравеопазване, посочва се в мотивите към проекта. Освен това показателите ще дават обективна и достатъчна информация за ключови аспекти от дейността, капацитета и ефективността на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, независимо от тяхната специфика, смятат от ведомството.

„По този начин ще се осигури съпоставимост между лечебните заведения от съответния вид, ще се повиши нивото на информираност и ще се осигури обществен достъп до медико-статистическа и финансова информация за всички лечебни заведения от определените от закона групи, независимо от тяхната форма на собственост. Това ще предостави възможност за ръководствата на отделните лечебни заведения да направят оценка на собствените си резултати, като повиши тяхната отговорност и стремеж да ги подобрят и направят съизмерими с най-добрите. Същевременно ще се повиши нивото на информираност на потребителите на медицинска помощ и ще се подпомогне тяхната преценка за вземане на решение за избор на изпълнител на медицинска помощ", пише още в мотивите.

Промените предвиждат лечебните заведения да предоставят информацията на Министерството на здравеопазването до 25-о число на месеца, следващ съответното тримесечие, да поддържат счетоводни книги, записи, първични и други документи, достатъчни да удостоверят при запитвания или проверки без ограничение предоставената информация. Счетоводните записи и документацията пък трябва да се съхраняват от лечебните заведения не по-малко от пет години след датата на предоставяне на информацията.

Информацията ще се предоставя чрез електронна форма, утвърдена със заповед на министъра на здравеопазването, чрез уеб базирана информационна система по начин, удостоверяващ надлежното й получаване на съответната дата.

За прилагането на наредбата ще се изисква само въвеждане на по-прецизна вътрешна уредба на лечебните заведения. Показателите се генерират и понастоящем от лечебните заведения, а в по-голямата си част те се представят и анализират от органите на управление и принципалите на лечебните заведения. Поради това в организационно и финансово отношение проектът не въвежда тежест за лечебните заведения.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване