IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондация помага на децата у нас да използват безопасно интернет

Учителската методология е първото нещо, което трябва да се промени, посочва Ивелина Атанасова - Генчев от Фондация “Дигиталните деца

15:48 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди, а и след коронакризата, изводите в сферата на дигиталното обучение на подрастващите са едни и същи - не сме подготвили децата си да използват безопасно интернет. Една от мисиите на Фондация "Дигиталните деца" е да облекчи и подобри процеса на преминаването от традиционна към дигитална форма на обучение. Това заяви Ивелина Атанасова - Генчев от Фондация “Дигиталните деца”, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Учителската методология е първото нещо, което трябва да се промени. Тя трябва да бъде много по-интерактивна и ангажираща, различна от присъствения процес по чиновете в класната стая. Колкото по-дълго децата ползват интернет пространството без изградени дигитално-хигиенни навици, толкова по-голяма е вероятността те да бъдат изправени пред заплахи", каза гостът. Като средство за защита от такава дигитална опасност Фондация "Дигиталните деца" е издала книжка с приказки, която е първата с подобно предназначение в световен мащаб. Тя се казва "Приключенията на Зед" и е подходяща за деца в 1 и 2 клас. 

"В книжката под формата на приказки ние обесняваме какво може да се случи в интернет, как да се предпазят децата и ако срещнат някакви неприятности към кого да се обърнат за помощ". 

Според госта обучението на децата до 10-годишна възраст трябва да бъде под формата на приключение.

 "Ние (родителите) искаме твърде бързо децата ни да пораснат, а едно дете на 10 години трябва да си остане дете .... колкото повече ги насърчаваме да играят, провокирайки тяхната креативност и събуждайки у тях лидерски качества и умения за работа в екип, толкова повече те ще бъдат подготвени един ден за света и професиите на бъдещето", коментира Ивелина Атанасова - Генчев.

"Програмирането може да бъде изключително полезен процес особено за малките деца. В DigitalKidZ Club, който е наша инциатива за насърчаване на кодирането при деца от 6-годишна възраст, те могат да се научат да създават собстени игри вместо да играят с готово направни продукти. С други думи ние ги насърчаваме да не разчитат на пасивно потребление, а да създават активно свои продукти."

Ивелина Атанасова - Генчев е убедена, че ролята на учителя се доближава все повече до тази на медиатор. "Учителите вече трябва да учат децата как да мислят, да ги ангажират да работят съвместно по игри и проекти, както и да услесняват самия процес на обучение", поясни гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още