IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще предложи правителство въпреки малките шансове за подкрепа

Персоналният състав ще бъде обявен скоро, заяви Томислав Дончев

13:09 | 12.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще предложи правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Това съобщи на брифинг в централата на партията вицепремиерът Томислав Дончев след анализ на резултата на партията от парламентарните избори. Партията е първа политическа сила с 25,8% от подадените гласове и получи 75 мандата в парламента.

ГЕРБ ще следва правилата по Конституция и ще предложи правителство, заяви Дончев.

„Като първа политическа сила сме длъжни да предложим правителство въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено. Ще предложим такова, което би могло да работи и да решава проблемите, както и да гони амбициозните цели, които сме си поставили”, каза Томислав Дончев.

Той уточни, че предложеният кабинет ще може да работи - имаме експерти, имаме подготвени хора за всеки пост, каза Дончев. И допълни, че персоналният състав ще бъде обявен скоро.

В предложението за правителство ще има и приемственост, и промяна – и двете, каза още Дончев в отговор на въпрос.

„Това е победа въпреки всичко, въпреки горещото политическо лято от миналата година, въпреки пандемията, въпреки социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес”, каза Дончев. 

Той заяви, че обикновено опитите да се заобиколи първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле.

„Властта тежи много, ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някого, не е кауза, а само липса на кауза”, каза Дончев.

„ГЕРБ спечели тези избори, и то с категорична преднина пред втория. Партията не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от отишлите до урните дадоха своя вот за ГЕРБ. Несъставянето на кабинет би могло да доведе страната до криза”, заяви Даниел Митов.

Томислав Дончев уточни, че промени в ГЕРБ ще има. По думите му „системите трябва да се реформират непрекъснато, за да бъдем по-близо до очакванията на хората“.

От ГЕРБ са готови с номинация за премиер, министри, както и за председател на Народното събрание.

Лидерът на партията трябва да е кандидат за премиер, коментира Даниел Митов.

Друго решение за бъдещ министър-председател би било извънредно, допълни Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов отсъства от пресконференцията. Томислав Дончев извини липсата му със „серия международни разговори“, които провежда.

На въпрос дали от ГЕРБ водят разговори с „Има такъв народ”, Томислав Дончев отговори: „Не са водени разговори или преговори. Не сме просили подкрепа от никого. Ако обърнете внимание в голямата си част, те са си казали с кого биха се кооперирали.“

На въпрос за евентуални нови избори Дончев каза: „Колкото пъти трябва да има избори, толкова. Няма как един политик да се притеснява да се яви на проверка. Друг въпрос е как се отразяват на дългосрочните цели на страната серия от краткосрочни правителства. Не мисля, че се отразяват добре. В крайна сметка обаче, ако суверенът е решил, че вотът му трябва да бъде зачетен още веднъж, това ще се случи. Нямам уплах от служебен кабинет”.

Според здравния министър Костадин Ангелов са проведени избори по време на пандемия с перфектна организация, а най-добрата организация е била в COVID секциите. По думите му страната се справя с третата вълна и това е очевидно е за всички.

„Не сме искали помощ от други държави, както направиха много от тях. Реанимациите ни издържаха, има ремдесивир за всеки в лечебните заведения“, посочи той. Процентите на положителните проби спадат, отбеляза Ангелов.

По отношение на ваксинацията той коментира, че има проблем с доставката на европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
toto 2
преди 3 години
С тоя пък с неговите високопарни нищонеказвания ,как няма да е уморен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Има, така да се каже, известна умора на населението, от управлението на тази партия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още