IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за мораториума

Очаква се утре партията да върне проучвателния мандат за съставяне на правителство

18:24 | 22.04.21 г.
<p>
	Десислава Атанасова. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще поиска от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, който днес Народното събрание прие. Това обяви председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова по време на брифинг в парламента, цитирана от БНТ. Според ГЕРБ с това решение се блокира работата на цялата държава.

„Във всички 265 общини в България трябва да спрат назначенията на служители. Блокира се и работата в Народното събрание. Нито един експерт не може да бъде назначен или освободен. Утре сутрин ще разберат каква глупост са направили“, каза Атанасова.

„Според нас, а и не само - и други парламентарни групи говориха в този смисъл, че вече има решение на Конституционния съд от 2014 г. по отношение на налаганите мораториуми от страна на Народното събрание, които засягат неопределен кръг лица, които спират действието на определени закони и които засягат интереси и на граждани, включително", каза Атанасова. 

Тя подчерта, че е важно да се дадат конкретни примери, свързани с казуса.

„Какво се случва с държавни предприятия с непопълнени бордове? Не могат да вземат никакви решения. Кой ще носи отговорността? Ще представим и други конкретни въпроси, свързани с това необмислено решение“, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

Припомняме, че днес след двучасово разгорещено заседание парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от всички други партии гласуваха със "за".

Мораториумът върху действията на Министерския съвет и министерствата включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Десислава Атанасова коментира и темата с връчения на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство. Тя изрази предположение, че вероятно той ще бъде върнат в утрешния ден.

"Предстои ни заседание на Изпълнителната комисия. Сами виждате, че голяма част от състава на Изпълнителната комисия е в пленарна зала и гласува в момента правилника, който се оказа, че е някакъв временен и по неясни правила. Предполагам, че в утрешния ден ще върнем мандата“, обясни председателят на парламентарната група на партията, цитирана от Агенция Фокус. Атанасова подчерта, че Изпълнителната комисия е органът, който взима решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още