Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

„Язаки“ спира временно заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол

Прекратяването на дейността засяга близо 4500 служители в производствените бази

„Язаки“ спира временно заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол

Снимка: Yazaki Bulgaria Official/ Facebook

 

„Язаки“, производителят на автокомпоненти, преустановява масовото производство на заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април 2020 г. Тези мерки са взети в отговор на повишаващото се разпространение на коронавируса COVID-19, в изпълнение на местните и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и на спирането на производството на превозни средства и оригинално оборудване за автомобили от страна на много клиенти на компанията, посочва се в съобщение до медиите.

Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол.

Още по темата

В глобален мащаб над  20 регионални производствени обекта на „Язаки“ или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март. Очакваните дати за възстановяване на дейността, обаче, могат да бъдат променени, за да се отговори на разпоредбите на местните и националните власти и на рестартирането на дейността на производителите на оригинални части и автомобили.

При преустановяването на операциите компанията работи в тясно сътрудничество с Европейския работнически съвет и със съответните органи и представители на служителите във всички държави, за да бъдат използвани по най-добрия начин всички налични възможности на трудовото законодателство.

Спирането на производството е донякъде логично на фона на преустановяването на производството на редица ключови клиенти на компанията. До този момент производство на автомобили в Европа и Китай са спрели почти всички големи концерни - VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Roycе. Според данни на "Автомобилен клъстър България" в момента в сферата на автомобилната индустрия в страната работят 259 компании, с оборот 6,5 млрд. лева и ангажирани 65 хил. души.

Припомняме, че през миналата седмица най-големият военен завод „Арсенал“ в град Казанлък и най-голям частен работодател с 9 500 работници и служители затвори производство и ги пусна в отпуск. Същото се случи и в най-големите в България въглищни мини в комплекса „Марица-Изток“. Все пак стана ясно, че електроцентралите на въглища няма да имат проблеми и ще имат достатъчно за години напред въглища.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
До 5ти април нищо не е, до 15ти април поне. Това не е сериозно.
0
 
1
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Мдаааа .. нали протестираха,че нямало маски и т.н...

Още от Икономика и политика
100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктура за напояване у нас