IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Директни плащания не решават проблема с бедността у нас

Рискът се преодолява чрез образователни реформи, заяви Зорница Славова от ИПИ

08:05 | 23.10.20 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Бедността в България няма да бъде намалена дори наполовина въпреки десетките мерки, които се прилагат за подпомагане на заетостта в момента, заяви Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът обясни, че бедността е сериозен проблем в България и за преодоляването му е необходима целенасочена работа с ясни индикатори. Трябва да се проследява една мярка дали дава ефект, посочи Славова.

Според нея решаването на проблема с бедността минава през образованието и по тази причина са необходими образователни реформи. 

"Докладът на Сметната палата за изпълнението на Стратегия „Европа 2020“ показва, че страната ни не успяла да изпълни поставените цели по отношение на намаляване на бедността. Докладът е унищожителен и показва липса на всякакъв напредък", коментира икономистът. Според нея основният недостатък при изпълнението на Стратегията е липсата на контрол от страна на работните групи.

По думите на госта експертните групи трябва да изготвят анализи относно ефективността на разписаните цели, който ще спомогне за справяне с бедността при четирите най-засегнати групи – децата, пенсионерите, безработните и работещите бедни.  

"Директните плащания са моментни решения, които не могат да се прилагат в дългосрочен план за намаляване на бедността", заяви Зорница Славова от ИПИ.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още