IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Проблемите в Здравната каса трябва да се решат с реални реформи

Политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза, коментира Аркади Шарков

12:40 | 19.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За да се решат проблемите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са нужни реални реформи, а политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза. Това коментира по БНР Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Шарков обясни, че актуализация на бюджета на здравния фонд има всяка година, но никога още през февруари. Той допълни, че дълговете към чужди болници никога не се изплащат, а се отлагат във времето, и това е само един от трайните бюджетни проблеми на Касата.

Коментарът на икономиста бе по повод изнесените данни от НЗОК за задължения от 270 млн. лева към чужди здравни фондове. Казусът, повдигнат от управителя на Здравната каса, стана повод и за напрежение между него и здравния министър Кирил Ананиев. 

Икономистът каза, че въпросът с дълговете към чуждите здравни каси е подобен с останалите дългове – към болници, аптеки, фармацевти и други. Това е счетоводен проблем, посочи той и обясни, че плащането може да бъде отложено.

Според Аркади Шарков е добре, че финансист управлява здравеопазването, защото разбира финансовите процеси. Но едно е да изчисляваш финансово нещата, а друго е да си политик, предупреди той.

Министерство на здравеопазването иска сериозна икономическа сила и здрава ръка, но изисква и съответното политическо говорене, категоричен е Шарков.

Той посочи като проблем това, че министерството бива заливано непрекъснато със скандали като така наречения "мораториум за иновативни медикаменти" преди Нова година. А сега започнаха болниците една по една да протестират.

„Проблемите са генерирани в годините, просто в момента като подводни мини избухват неща, които са зарити преди две-три години, тоест проблеми, които са назрявали и не са били решавани, в момента започват бавно да изплуват на преден план“, обясни икономистът.

Здравният фонд не издържа всяка година. Той е на изкуствено дишане, заяви Шарков.

„Всяка година той (фондът, бел. р.) се съживява и в края на годината започва да умира. Една от възможностите в случая е наистина да се заговори за демонополизация, но не както в пенсионното осигуряване. Демонополизация значи от 8% здравна вноска, 1,4 или 6% да се преразпределят към фондове, 2% да останат като социален пакет в самата Каса, за да има реална конкуренция, защото иначе няма да има конкуренция“, обясни икономистът.

„Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е един колос, но е на глинени крака. Всяка година тези крака биват счупвани заради – от една страна, лошо управление, от друга страна – лоша приемственост“, каза Шарков.

Правилният път за решаване на проблема със задлъжнялостта на Здравната каса е свързан преди всичко с оптимизация на разходите, посочи икономистът. И даде пример с ежегодния преразход за лекарства например. Нужен е финансов анализ за разделяне на разходите на две – за лекарства с аналог и без аналог, което да създаде повече конкуренция и позитиви във финансов аспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още