Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Имат ли право работодателите да изискват ваксинация от служителите?

Работниците могат да обжалват подобен акт, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова

Имат ли право работодателите да изискват ваксинация от служителите?

Снимка: Nathan Laine /Bloomberg

Ако работодател постави условия на своите служители да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, при условие че имунизацията е препоръчителна, работниците могат да обжалват подобен акт. Това каза пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"Ваксините за Covid-19 са препоръчителни, което означава, че пациентът може да откаже да направи такава. За хората, които вече са на работа, могат да обжалват подобен акт от страна на работодателя. Подходът, който е по-правилен, е работодателите да стимулират своите служители да се ваксинират, но не и да ги принуждават. В случай, че работодателят предприеме някакви мерки в подобна посока, служителят може да се оплаче в Инспекцията по труда", поясни тя.

При адвокат Шаркова има подобни оплаквания, но от хора, които кандидатстват за работа. Този въпрос се разисква в цяла Европа, обясни тя. "Като условие за наемане се изисква да бъде поставена ваксина или лицето да е преболедувало и да има антитела", допълни Шаркова. 

Още по темата

Според нея трябва да се преценява за какъв вид работа става дума. „Ако търсите детегледачка за дете, което страда от хронично заболяване - съвсем логично е да търсите някого, който е ваксиниран или преболедувал", посочи тя.

Юристът допълни, че подобни изисквания биха могли да се появят за наемане на медицински персонал в лечебни заведения и домове за стари хора.

"Защото в този случай се увеличава рискът за пациенти или хората, живущи в домовете за стари хора... Но в България, за да се въведат подобни изисквания, трябва да се промени законодателството, специално по отношение на медицинските изисквания за наемане на работа", категорична е Мария Шарков. Към този момент подобно изискване би могло да се счита за дискриминационно, коментира тя.

По темата с ваксинационните паспорти и дали те ограничават правото на придвижване в Европа, Шаркова каза, че всичко зависи от начина, по който ваксинационните паспорти ще бъдат въведени от ЕК.

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов разформирова Националния оперативен щаб