IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли право работодателите да изискват ваксинация от служителите?

Работниците могат да обжалват подобен акт, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова

12:39 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine /Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine /Bloomberg

Ако работодател постави условия на своите служители да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, при условие че имунизацията е препоръчителна, работниците могат да обжалват подобен акт. Това каза пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"Ваксините за Covid-19 са препоръчителни, което означава, че пациентът може да откаже да направи такава. За хората, които вече са на работа, могат да обжалват подобен акт от страна на работодателя. Подходът, който е по-правилен, е работодателите да стимулират своите служители да се ваксинират, но не и да ги принуждават. В случай, че работодателят предприеме някакви мерки в подобна посока, служителят може да се оплаче в Инспекцията по труда", поясни тя.

При адвокат Шаркова има подобни оплаквания, но от хора, които кандидатстват за работа. Този въпрос се разисква в цяла Европа, обясни тя. "Като условие за наемане се изисква да бъде поставена ваксина или лицето да е преболедувало и да има антитела", допълни Шаркова. 

Според нея трябва да се преценява за какъв вид работа става дума. „Ако търсите детегледачка за дете, което страда от хронично заболяване - съвсем логично е да търсите някого, който е ваксиниран или преболедувал", посочи тя.

Юристът допълни, че подобни изисквания биха могли да се появят за наемане на медицински персонал в лечебни заведения и домове за стари хора.

"Защото в този случай се увеличава рискът за пациенти или хората, живущи в домовете за стари хора... Но в България, за да се въведат подобни изисквания, трябва да се промени законодателството, специално по отношение на медицинските изисквания за наемане на работа", категорична е Мария Шарков. Към този момент подобно изискване би могло да се счита за дискриминационно, коментира тя.

По темата с ваксинационните паспорти и дали те ограничават правото на придвижване в Европа, Шаркова каза, че всичко зависи от начина, по който ваксинационните паспорти ще бъдат въведени от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още