Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инвеститорите бягат от България заради корупцията и неефективната съдебна система

Според икономисти нищо не може да компенсира спада в чуждестранните инвестиции през последните 10 години

Инвеститорите бягат от България заради корупцията и неефективната съдебна система

Снимка: Pixabay

Няма нещо, което да компенсира спада в преките чуждестранни инвестиции, за който преди дни алармираха от Българска стопанска камара (БСК). Те са онзи мотор, който би трябвало да въведе в нашия реален сектор и в услугите, стоки с високо добавена стойност, от които да печелим. Това каза в ефира на Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова.

Тя допълни още, че имаме отрицателен търговски баланс и забавяне на ръста на БВП, което също е показател за състоянието на икономиката ни. „Ние изнасяме суровини, материали и резервни части, няма стоки с висока добавена стойност. В нетно изражение спада на инвестициите е 10 пъти, но съотнесено към брутния вътрешен продукт, намалението е 14 пъти, какво ви говори това“, каза Зайкова.

Според икономическия експерт от ЕКИП Стоян Панчев обаче трябва да се отбележи, че се сравнява с период на абсолютен пик в икономическия цикъл, какъвто беше 2007 г. Той уточни, че и в момента икономиката ни е близо до подобен етап, но това не означава автоматично повторение на показателите от преди 10 години.

„Ако кажем, че инвестициите са намалели заради кризата от 2008 г., то сега проблемът е на институционално ниво. Влошаването на бизнес климата е последващ фактор от този проблем. Ситуацията с Търговския регистър е един класически пример за неработеща институция. Истината е, че скандалите и проблемите с икономическото ни състояние отблъсква чуждестранните инвеститори“, каза икономистът. 

Още по темата

И двамата събеседници се обединиха около тезата, че корупцията, неефективната съдебна система и тромавата администрация са сред причините България да не бъде предпочитана дестинация за инвестиции.

Мика Зайкова подчерта, че безбройните регулаторни режими, които от години мъчат и българския бизнес, са идеалната предпоставка за процъфтяването на нерегламентирани практики.

„Най-важният проблем е, че хората не са сигурни за парите си. Виновна е слабата и нереформирана съдебна система. Неслучайно това е едно от изискванията за приемането ни в еврозоната”, каза още тя.

Панчев добави, че казуси, като този с продажбата на ЧЕЗ, при който един голям чуждестранен инвеститор иска да се изтегли от България, излизат извън пределите на страната ни и попадат в чуждестранния печат, а това разколебава потенциалните капиталовложители.

„Нашата минимална работна заплата миналата година е 235 евро, а стандартът на покупателната способност е 580 евро. Това е показател за положението ни”, допълни Мика Зайкова.

Според Стоян Панчев проблемът е, че заплатите и доходите растат, но не достатъчно бързо, както при другите държави, които имат свободна икономика. Затова реално не можем да ги догоним, обясни той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
1
 
24
 
22
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Много е просто и ясно какво ще последва. Още мисля в 1987-88ма при гласността бяха оттървали едни млади учени икономисти дето развяваха едни графики на спадащи инвестиции от няколко години. Да речем от 1985та. Между другото изгонването на турците тогава явно си удари здраво икономиката и не знам дали някой го очакваше. Та твърдяха хората - спад на инвестиции ще доведе бързо до ик. криза. Нечувано. Не знам как не ги обесиха пред екрана. Иконом. криза при социализъм- няма такива. Ама стана. Познаха. Та си правете сметката - европарите и изпратеното от работещи в чужбина колко ще отложи видовден. Всяко отлагане после тъпкано ще си платим. Пак казвам просто е - падат инвестиции, идва криза. Няма пълна аналогия с тогава, но законите са безпощадни. БГ загуби над 2 милиона население, само при герб над 500 000 при УЖ членство в ЕС. Та така 500 000 излязоха и в 1985та на екскурзия и се почна та до днес - криза с малки периоди на поемане на въздух. Съжалявам - елементарна е прогнозата, а далеч не прости са контрамерките. Ама споко. Времето ще покаже дали и колко точно съм прав.
16
 
3
 
21
Sakamano до: abdul
преди 8 месеца
Бизнеса както виждаш лесно си намира решение за проблемите. Евтината работна ръка не я споменах, тъй като я има в изобилие. Ако не тук, то малко по на изток...
0
 
44
 
20
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Кво бе? Мислехте , че с уйдурми за ЕС, НАТО, демокрация и светло бъдеще ще залъгвате и вие 45 години народа да се налапате като велможите от предния социалистически строй. Ами не. Няма и 30 години и народа се освести. А сега да ви видя. Още ви бачкат соц набори - 30-40-50 годишни, гръбнака на икономиката. А гледайте кво иде година след година. Над 50 процента не са с майчин български, 1/4 поне без средно, а читавите по чужбина. Не могат да пишат, не са чели и една книга. Стойте да си видите демокрацията мутренска. Хеле новите доценти и професори като гледам по университети кви са и виждам разруха 45 години напред и то ако сега магически се освестим и спрем свободното 28 годишно падане. Трябва сегашните неграмотници да идат в пенсия за да не пречат на страната - демек 40 години поне лошо влияние. Библейски период тъй да се каже. Трябват далеч по-умни хора от днешните да се заемат с управлението. Казвам ви, а вие минуси пишете колко си щете. Дали няма и пенсии да спрат да плащат след 10 години се питам.
6
 
20
 
19
преди 8 месеца
мхм да сигурно, тия дет могат нещонса се изнесли отдавна, останалите не са мотивирани да бачкат за 300леа, тъй че "инвеститорите" ше го попешат малко да хоат си намерат нешо за експлоатация в Бангладеш или Индия то се е същото .....
2
 
13
 
18
abdul до: Sakamano
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Точно, и ако трябва да те цитирам (..пак)
"Според мен е заради недостига на достатъчно квалифицирана и мотивирана работна ръка."
уточнението, което пропускаш е "недостига ЕВТИНА достатъчно квалифицирана и мотивирана"
а тва за тезгяха си е класично оправдание на бизнесмен, който не може да си върже гащите, но пък работната ръка му била виновна. хаха.
В пазарната икономика мотивацията е свързана с парички?

Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС