IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Детски надбавки за всички – справедливост или популизъм

С раздаването по малко пари на всички ще се пропусне възможността за по-ефективно социално подпомагане на най-уязвимите семейства, посочва Зорница Славова

09:19 | 11.10.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Честите спекулации за „несправедливостта“ едни деца да получава т.нар. детски надбавки, а други не, достигнаха до правителството. Дали заради демографска, пандемична или икономическа криза, дали предизборно или пък с чисто популистки цели, управляващите заговориха за възможността всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават всеки месец детски надбавки.

Дебатът е сбъркан дори заради наложилото се възприятие на тези плащания като за „детски надбавки“, пише в анализа на Зорница Славова от екипа на Института за пазарна икономика.

Всъщност, става въпрос за месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Това е вид социална помощ, отпускана за подкрепа на семействата с деца.

Подпомагането е част от бюджетна програма „Подкрепа за децата и семействата“, която от своя страна, се разглежда от самото Министерство на труда и социалната политика като част от политиката по социално включване.

Министерството, само преди година, заявява, че „основна цел (б.а. на програмата) е отглеждането на децата в семейна среда, включително и чрез интегриране на семейните помощи с останалите мерки за подкрепа на семейството“, и също, че „визията на МТСП е по-добра целенасоченост и ефективност на семейните помощи и същевременно осигуряване на подкрепа за повече семейства“.

Сега предложението е всички семейства да започнат да получават 40 лева при едно дете, 90 лева при две деца и 135 лева при три деца, и по 20 за всяко следващо.

По изказванията на премиера, за да може всички 1,2 милиона деца в страната да вземат тази надбавка, ще трябва да се заделят допълнителни около 400 млн. лева в бюджета. И в момента тези надбавки са най-голямата мярка, администрирана от министерството на труда както по брой бенефициенти, така и по размер на изхарчените суми.

През 2019 г. с такива помощи са подпомогнати 573 хиляди деца в близо 368 хиляди семейства и това е струвало на бюджета и данъкоплатците 295 млн. лева, а за догодина ще трябва да бъдат осигурени близо 700 млн. лева.

И дори някой да счита, че така мярката ще постигне всеобща справедливост, е странно правителството да стигне до такова решение.

Причините са няколко:

Неразбиране на социалната политика. Месечните помощи за отглеждане на дете са целева подкрепа и като такава следва да достига до най-нуждаещите се, да оказва реално влияние върху условията на живот и да предотвратява социалното изключване. Ако всички получават еднаква сума, нито една от тези цели няма да бъде постигната, а широката база ще елиминира напълно идеята за целево подпомагане, превръщайки мярката от социална в демографска.  

Ниска полезност и влияние. Голямата част от социалното подпомагане по тази мярка ще се насочи към тези, които не попадат в риск от бедност. Така например едно четиричленно семейство от двама родители и две деца с брутен доход от 610 лв. (т.е. един работещ родител на минимална заплата) и друго семейство с доход от 2 700 лв. (т.е. двама работещи на близка до средната заплата) ще получават едни и същи 90 лв. детски надбавки.

В единия случай детската надбавка ще увеличи дохода на домакинството и пределната полезност на помощта с 15%, а във втория – с 3%. Нещо повече, смисълът на тази надбавка е да подпомогне най-уязвимите, а не да „отглежда“ децата на всички граждани, особено на тези, за които 40 лв. е нищожен месечен разход за детето.

Предвид, че и досега именно тази програма е определяна като най-неефективна в социалното подпомагане, разширяването ѝ и обхващането на всички деца ще доведе до още по-голямо намаляването на полезността ѝ.

Неефективност на изпълнението. В голяма степен изпълнението на тази мярка ще се изразява в събирането на пари от данъкоплатците, завъртането им през административния апарат (с изплащане на заплати на чиновниците, загуби заради неефективности, пренасочване на средства и/или корупция) и връщането на остатъка обратно при гражданите. Тогава това абсурдно преразпределение от и към една и съща група би могло да се замести от данъчни облекчения на семействата, например. 

В най-добрия случай правителството трябва да се стреми политиките му да създават условия за бърз ръст на икономиката, заетостта и доходите  за възможно най-бързото изключване на бенефициенти от програмата, а не към повече харчене и включване на нови бенефициенти, независимо от това дали се нуждаят от помощта.

Допълнителните средства и усилия могат да се насочат в много други дейности, които реално ще подобрят живота на семействата - от детското здравеопазване и образованието (включително осигуряването на места в детските ясли и градини) до здравословно хранене и спорт, например.

В сегашната ситуация ако просто се раздадат по малко пари на всички без оглед на това, което се постига, още веднъж ще се пропусне възможността за по-ефективно социално подпомагане и предотвратяване на социалното изключване на децата в най-уязвимите семейства.

Вместо послепис: Правителството изглежда ще предложи и еднократните помощи по 250 лева при записване в първи и осми клас (въведена тази година като антикризисна мярка) да се получават от всички, без отчитане на доходите и имущественото състояние на семействата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 4
driverf1
преди 3 години
"а не да отглежда децата на всички граждани....."Е то голямо "отглеждане" с тези 40 лева ще падне.....,как не ви е срам.....В Германия детските надбавки са 204 евро,а в Люксембург 485 евро на дете за месец.....Къде сме ние.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Първо - трябва да се каже най-после открито истината, второ - да се търси наказателна отговорност на тия, които допуснаха нормалните хора в тая държава да бъдат непрестанно и систематически ограбвани, за да се развъжда една престъпна и пapaзитна каста на техен гръб (нека си припомним, че по времето на СтаниШеф помощите за безработица бяха 6 месеца, но още с идването си на власт картофоглавия ги направи пожизнени, с обяснението, че "клетите роми не могат да си намерят работа").Второ - трябва да се спрат всякакви помощи за здрави и прави лица, чийто единствен проблем е, че не желаят да работят - както директните, така и индиректните - през малките им, като се елиминира професията "самотна майка". Без участието на баща се родиха само двама досега - И. Христос и А. Скайуокър !!! Стига с тия лъжи - всяко ромово малко (и всяко дете изобщо) си има баща, който трябва да носи отговорност за децата които създава. Същите да работят, за да си хранят челядта, а ако не желаят с добро, да бъдат заставени със сила. Иначе тая държава си отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Всъщност тия помощи то 40 лв са само за деца, чиито родители имат ниски ЗАКОННИ доходи. Тоест тях може да ги вземе например ромова майка, която честно и почтено работи като чистачка някъде, плащайки от скромната си заплата осигуровки и данъци както всички. Аз не познавам българско семейство, получаващо тая помощ, но това е отделен въпрос. Въпросът е друг - защо лица, които отказват да учат и да работят, вземат МНОГОКРАТНО по-големи помощи, защото са професионални "социално слаби и трайно безработни самотни майки на N-брой чaaвета"? Това вече не са детски надбавки, а около 18-19 вида най-различни помощи - интеграционни, превенция на изоставянето и т.н. и т.н. ??? Това, че непълнолетна xъxреща може да си докара над 1000 лв, ако снесе 3-4 чаaвета, от "неизвестен" баща, вместо да ходи на училище, изобщо не е мит, а реалност !!! Ей-затова тия се развъждат като xлебapки, размотават се по цял ден безцелно и излизат от супермаркетите натоварени и по ушите със стоки и то далеч не само хлебец и кисело млечице !!! От Института за демографска политика бяха изчислили, че издръжката на xъxpeците ни струва 3.2 милиарда на година - само преки помощи в суха пара, ама това беше преди 6-7 години поне !!! Колко ли е сега? Ама иначе 400 милиона за нормалните деца на хората, които мъкнат на гръб тая държава и гнъсният хелекторат на управляващите, били популизъм ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
mgmihaylov
преди 3 години
Много отдавна трябваше да се направи и то защо: 1.Защото е справедливо2.По презумция децата са невинни3.Справедливостта куца в нашето общество .. и това помага да се появява злоба и недоволство.4.Слушах г-н Велев,а виждам и други смятат ,че е популизъм5.Не е ли популизъм да вземеш голяма премия ,без много ,много да те е срам в акционерно дружество като член на управителния съвет -като можеш да вземеш и по-малка,а остатъка да дадеш на останалите акционери или да се използува за развитието на АД-то.6.На всички военни и полицай и държавни служители се спират осигуровки от страна на работодателя,а от тях самите?7.Съобразено ли е по-ранното пенсиониране на някой групи работещи с по- висока осигурителна тежест,докато работят?С времето и продължителността на периода пенсия и получаването и.8.Не всички неща трябва да се гледат през ...черни очила9.Досега,повечето мрънкаха,що не е помоща за всички деца,като решат да го променят....,а..от де на къде.... - ей няма угодия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
В момента положението е ,че точно ци..га.не ги вземат ..... А има хиляди семейства които са с 30 лева отгоре доход и не ги вземат. Наказани са.Техните деца не са на България нали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
В момента от тези надбавки ( детски) сигурно над 50% отиват за римляните. Защо моите деца да не получават и те ? Не са ли деца на България ? Ако има детски и за ученици то трябва да са за всички деца на България ! Ако ще и по 5лева да са. За бедните семейства просто да има "Помощ за бедни" и там да се дават според образование, стаж и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
national power
преди 3 години
И какво предлагат тея да раздаваме по 200 лева на ци..га.не.Да ги развъждаме???Аз предлагаме семейно облагане а не пари за хора които ще ги изпият и изпушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
красен станчев е син на стефан станчев, който е завеждащ отдел в цк на бкп. Бащата ортодоксален комунист, синът завършил политикономия на комунизма в ленинград и се занимава уж с пазарна икономика. Не не мен тия номера, кръвта вода не става, синът е същия като бащата без значение какви ги бръщолеви. Ипи е институт за неомарксизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mvr0306
преди 3 години
Ясно, че ББ се е хванал здраво за властта, и презумцията е "след мен и потоп". Им много по-елегантни и коректни начини за подпомагане на семействата с деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още