Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИПИ: Защо трябва да се броим по-често

Колкото по-далеч сме във времето от последното преброяване, толкова по-неточни са индикаторите за анализ и политики, посочва Адриан Николов

ИПИ: Защо трябва да се броим по-често

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Одобряването на Закона за преброяването, който урежда следващото изчерпателно преброяване на населението през 2021 г., от Министерския съвет тази седмица дава повод отново да напомним за важността на прецизните и навременни данни за изграждането на добри политики.

Още по темата

Единственото изчерпателно изследване на населението и жилищния фонд представлява основата на почти цялата останала статистическа информация, която ползваме, и по тази причина е време да се замислим дали не трябва да я обновяваме по-редовно, пише в анализа на Адриан Николов от екипа на Института за пазарна икономика.

Само по себе си, преброяване 2021 г. не се отличава много от предишните – поставя си за цел да изгради актуална

Новото е събирането на доста по-точна географска информация за разположението на хората и домовете им (с разделителна способност до километър), съгласно изискванията на Евростат, което от своя страна ще позволи анализ на доста по-ниско равнище от това, на което сме свикнали досега.

Не без значение е и обстоятелството, че според очакванията на НСИ повече от половината население ще се преброи по Интернет, което от една страна подчертава готовността да се ползват електронни услуги, а от друга чувствително облекчава провеждането на изследването.

Налице са обаче няколко причини, поради което трябва сериозно да помислим дали да не го провеждаме по-често.

Преброяването е в основата на голяма част от ползваната статистическа информация. Повечето проучвания и данни, които изготвя статистиката, по един или друг начин стъпват върху броя и разпределението на населението в отделните статистически райони – то обикновено е „знаменателят“ в относителните показатели, които позволяват сравняването между тях.

Въпреки че между преброяванията НСИ прави ежегодни оценки за населението на база демографските процеси, те винаги се ревизират въз основа на изчерпателното проучване, и съответно колкото по-далеч сме във времето от последното преброяване, толкова по-неточни са индикаторите, които ползваме за основа на анализ и политики.

Това се  вижда ясно от масивните ревизии на данните назад, след всяко преброяване. Съкращаването на периода между преброяванията наполовина и съответно по-честите ревизии на данните значително ще подобри качеството на индикаторите;

Съществуват уникални данни, които се събират само в рамките на преброяванията на населението, но пък са от ключово значение за отделни политики. Такава е, например, информацията за ежедневната трудова миграция между общините и населените места, която би следвало да залегне в планирането на бъдеща инфраструктура, така че по-новите и по-широки пътища да се строят там, където има много ежедневно пътуващи.

Данните от 2011 г. обаче със сигурност не отразяват актуалното състояние, особено с оглед на коренно промененото икономическо състояние на страната. Такава е, например, и информацията за образователната структура на населението, която в България е от особена важност за редица социални и образователни политики;

Извадковите проучвания, които дават достатъчно точни резултати на ниво държава и дори област, често не са задоволително прецизни на равнище община или град. Това от своя страна прави планирането и актуалния анализ на местните икономики трудни, и може да доведе до зле дефинирани и прицелени политики. Преброяванията, от своя страна, не страдат от този проблем, тъй като представят изчерпателна и точна информация, независимо от равнището, на която се разглежда;

Тенденцията все повече хора да се броят по Интернет значително улеснява, ускорява и прави по-евтино провеждането на преброявания. Предвид че през последните години покритието на връзката с Интернет расте все повече, на лице са всички основания да очакваме все повече и повече хора да участват в преброяването от удобството на компютрите или мобилните си устройства, без да се налага да бъдат посещавани на място от анкетьор. Това от своя страна пък ще прави придобиването на изчерпателните данни все по-лесно и ще позволи и добавянето на още въпроси и теми към преброяванията, които в момента се събират единствено чрез извадкови проучвания;

Преброяванията в България не са особено скъпи. 38-те милиона лева, които ще бъдат изразходвани за това през 2021 г., са сравними с тези за провеждането на избори или референдум, което се случва често през последните години. В същото време по-честото събиране на изчерпателни данни, както видяхме по-горе, е от особена важност за точния анализ и дефинирането на политики.

Както видяхме, провеждането на по-чести и по-детайлни проучвания ще е доста полезно, а цената, която бихме платили за него – не особено висока. За съжаление обаче, теми като достъпа до по-прецизни и качествени данни рядко заемат значителна част от публичния диалог. По тази причина вероятността да съкратим десетгодишния период между преброяванията засега изглежда доста малка.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ПРЕБРОЯВАНЕТО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН СРЕДСТВО ЗА УСВОЯВАНЕ НА ЕДНИ БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА.

Защо досега не бе въведено ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ и къде отидоха ДВАТА МИЛИАРДА ЛЕВА ОТДЕЛЕНИ ЗА НЕГО??

Кои са ИТ фирмите нагъшили се с тези милиарди и НЕСВЪРШИЛИ НИКАКВА РАБОТА??

МОЖЕ БИ ПОЛЗВАТЕЛЯ НА БЕЗПЛАТНИЯ АПАРТАМЕНТ И КРЪСТНИЦАТА МУ ЩЕ НИ КАЖАТ?
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ОСВЕН АПАРТАМЕНТ ГОРАНОВ ПОЛЗВА И НЯКАКВА ПРИКАЗНА ВИЛА ПАК ПРЕДОСТАВЕНА МУ ОТ КРЪСТНИЦАТА.

Кажи си Горанов,
КАЖИ ЗА КРЪСТНИКЕ , ЗА КРЪСТНИЦАТА , ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ В КОИТО ФИРМАТА НА КРЪСТНИЦАТА Е НАМЕСЕНА.
КАЖИ СИ И ЩЕ ТИ ОЛЕКНЕ!!

А до преброяването ще стигнем и то много скоро.

ЩЕ ВИДИМ КОЙ КАКВО ИМА , КАК ГО ИМА И КОИ СА МУ КРЪСТНИЦИТЕ.

Да не се окаже, че кръстниците са хора от МАФИЯТА?
1
 
4
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Добро предложение.НСИ не отчита емиграцията и сега сме не повече от 6,7 милиона души.
А броят на *** никога няма да се установи точно заради самоопределянето.
1
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това е най-най-найсмешното и възмутително нещо, което съм чел за посуедните 10 години!
Балона, кат преброиш та кво? Неква"политика" предотврати ли емиграцията на запад в търсене на по-добре платена и по-хубава работа, далеч от мутроолигархиата? Тука "привличахме" инвестиции с реклама на ефтина работна ръка и неплащане на правещите принадена стойност. Неква поуитика предотврати ли умирането на средновъзрастните и старите хора? Костов искаше или да умори бързо сички работили по соцъ, или да ги инквизира със 100 еврвона пенциа. Преброяването е само да се чеша егота на тез "властимащите". Спокойно господарю, имаш още 5 милиона роби и 7 милиона електорат. А, да, гласуващите си сотят на 7-8 милки, независимо, че я имаме 5 милки, я не. Сичко бега: през глава.
И накрая шибаниа преброител-манипулатор. Предишщниа път стигнахме до "религиа". тоз, шибаняка де, си пише у графата - източноправолсавен. ДИГНАХ ТАКЪВ СКАНДАЛ! Не стига ,че не пита, ами си и попълва по инерциа! Исках да се пишем атеис. ама майка и тако викат: пиши се източнопръвославен бе! Ше те лишим от внимание, ше те псуваме през ден. Е, накрая се писах будист и с това се свърши. МАЙНАТ ВИ ПСЕВДОПРЕБРОИТЕЛИ. ТЕРИТОРИАТА Е МЪРТВА. Мирише ли ви на гнило, вече.

Още от Икономика и политика
Bulgaria Air е в топ 3 на най-желаните работодатели сред студентите у нас