IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите за Европейски парламент ще са на 26 май

На 2 юли ще започне деветият мандат на европарламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург

11:10 | 19.03.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Със свой указ президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 година изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Вотът за Европейски парламент се провежда на всеки 5 години.

Страната ни ще избира 17 евродепутати. Над 12 хиляди ще са секциите в страната. 

Българите, живеещи извън страната, също ще имат право да гласуват на предстоящите избори.В чужбина се гласува само в държави-членки на ЕС.

Работата в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключва на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на 27 държави членки на ЕС ще изберат общо 705 членове на новия Европейски парламент.

След 27 май новоизбраните евродепутатите ще започнат договарянето за сформиране на политически групи. Необходими са 25 членове за сформиране на политическа група, като поне една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея.

На 2 юли ще започне деветият мандат на европарламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на ЕП, ще решат броя на постоянните парламентарни комисии, както и броя на членовете им.

Освен евровота у нас през октомври ще има и местни избори за кметове и общински съветници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Третият ден от празниците?! Ще гласуват най-вече тези, които го правят под строй - БСП и ДПС. Не вярвам Президентът да не е наясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
"Лошо, бива ли точно по празниците, когато всички ние столичани и партийци се изнасяме до Гърция на почивка за празниците? Кой ще гласува така? "++11. Призна си, че си функционер на ГРОБ и черпиш с пълни шепи от меда на властта.2. Партийци си бяхте навремето, партийци си и останахте. Разговарял съм навремето с такива - гранитни глави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
То пък иначе сте се засилили да гласувате. Гласуват избирателите на БСП и ДПС, дето ги водят под строй. Еврофобите също гласуват активно, за да не останат без европейски субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
s3
преди 5 години
Лошо, бива ли точно по празниците, когато всички ние столичани и партийци се изнасяме до Гърция на почивка за празниците? Кой ще гласува така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още