Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как България стана най-големият производител на тикви в ЕС

Наблюдава се бум в отглеждането от тикви у нас, а обяснението се крие в субсидирането

Как България стана най-големият производител на тикви в ЕС

България е най-големият производител на тикви в Европейския съюз (ЕС), сочат данни на Евростат, разпространени днес по повод предстоящия Хелоуин.

Близо 12 хил. хектара в България са засети с тикви, сочат данните. През 2016 г. у нас е прибрана реколта от над 130 хил. тона тикви.

Наблюдава се истински скок спрямо предходната 2015 г., когато реколтата е била малко над 25 хил. тона.

Това драстично увеличение има своето обяснение и то се крие в субсидирането. През лятото на 2016 г. земеделското министерство отчете, че заради субсидиите, особено допълнителните за обвързана подкрепа, площите с тикви у нас са нараснали с над 500%.

Още по темата

Тогава министерството призна, че при култури като тикви и орехи се е получило изкривяване при подпомагането, затова те ще бъдат изключени от обвързаната подкрепа до 2020 г. 

През октомври миналата година при втория прием на проекти по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. тиквите бяха изключени от списъка с чувствителни сектори. Проектите от тези сектори получават предимство с повече точки при оценката.

„При това производство разходите са 3 пъти по-малки от субсидията. Тоест ти нито добив трябва да постигаш, нито агротехнология. Субсидията само да вземаш, си на 200% печалба“, каза в интервю за „24 часа“ през лятото на миналата година тогавашният земеделски министър Десислава Танева.

„През ЕК са докладвани преди години 62 хектара, а сега сме на 13 хил. ха. Държава на тиквите ли ще ставаме?... Тиквите са иззели бюджет, който щеше да подпомогне производство, което носи добавена стойност и осигурява заетост“, каза тогава Танева. 

Междувременно България изпреварва значително останалите членки на ЕС по производство на тикви. На второ място със значителна разлика е Испания с 97 хил. тона, а на трето е Франция с 96 хил. т. В топ 5 влизат още Германия с 87 хил. тона и Португалия със 75 хил.

Извън Европейския съюз реколтата в България е сравнима с тази в Турция, където през миналата година са отгледани 138 хил. тона тикви.

В съседна Румъния пък се наблюдава обратната тенденция - от близо 25 хил. тона през 2015 г. производството на тикви се е свило до 12 хил.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
6
 
6
преди 2 години
Все пака сме си първи....
Отнякъде трябва да се започне: първо една голяма тиква, след това - първи по тикви! После един голям шаран и след това - първи шарани
Лошо ли е?
9
 
6
 
5
преди 2 години
Въпрос:
"Как България стана най-големият производител на тикви в ЕС"
Отговорр:
"С членство в НАТО и ЕС"
3
 
4
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Голяма гордост...цял свят ще ни завиди...
мани бегай........
0
 
10
 
3
преди 2 години
една тиква е ама ТИКВА та дрънка.
0
 
12
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Така например през 2016 г. икономически анализ на земеделското министерство показа, че конкретно при тиквите изплащаната субсидия покрива 101% от производствените разходи, а отделно фермерът има приходи и от продажбата на продукцията. Затова не е и изненадващо, че годишният ръст на площите, засети с тази култура, надхвърляше внушителните над 20 000% през миналата година по данни на бившия земеделски министър Десислава Танева. Подобен казус имаше и със зеления грах – оказа, че субсидията покрива 128% от производствените разходи, което означава, че производителят е "на плюс" дори и без да продаде стоката си.

Още от Икономика и политика
Ще тласне ли кризата туризма към устойчиво развитие