IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще повлияят промените в лекарствения закон на конкуренцията

Големите играчи във фармацевтичния бизнес могат да попречат на съсловния бизнес, смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

13:26 | 18.02.20 г.
Как ще повлияят промените в лекарствения закон на конкуренцията

"Към момента няма такава забрана, а има ограничения за фармацевтите да не се наемат от търговец на едро и производител, както и да не са собственици и да не участват в управлението", посочи той.

Костов напомни, че Българският фармацевтичен съюз отдавна желае тези промени и го е декларирал многократно. По думите му основното му притеснение е, че големите играчи могат да попречат на съсловния бизнес.

„Но не смятам, че това е справедливо от правна гледна точка, коментира той. – Съсловната организация пази съсловния бизнес, който обикновено е от малки играчи. Тя се притеснява от големите играчи и се опитва да ги ограничи, като се стреми да го аргументира чрез защитата на конкуренцията. Но това всъщност е увреждане на конкуренцията."

Според Николай Костов вертикалната интеграция е един нормален икономически процес, който се случва във всички области на икономиката.

Той е на мнение, че вероятността тези промени да бъдат приети не е голяма.

рябва всеки да има свободата да извършва тази дейност, да няма бариери при навлизането в този бизнес и регулациите, които пречат на това, трябва да бъдат премахнати или отменени", съветва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В разговора в ефира на Bloomberg TV Bulgaria може да чуете и за идеята за създаване на национална аптечна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още