Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как ще се променят доходите на българите през 2019 г.?

Ако искаме по-високи доходи, трябва да търсим сериозни инвестиции, чака ни по-висок ръст на инфлацията, коментират експерти

Как ще се променят доходите на българите през 2019 г.?

Снимка: Pixabay

Какво да очакваме през 2019 г. във финансов план и ще се повишат ли доходите на българите. Това бе една от водещите теми в телевизиите в първия работен ден на годината.

И през 2019 година ще се сблъскаме с феномена на двете Българии - едната, която обяснява на другата колко сме добре, а другата след поглед в хладилника не може да се съгласи с това твърдение, отбеляза пред БНТ Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Ако през 2019 г. искаме по-високи доходи, трябва да търсим сериозни инвестиции, които отново да задвижат икономиката, посочи той. 

Още по темата

Според експерта през 2019 г. инфлацията у нас ще нараства.

През 2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото предишни години. Това ще изяде до голяма степен розовия цвят в посланията на управляващите, каза Нейков.

Иван Нейков смята, че през 2019 година покупателната способност ще е много близка до тази през 2018 г.

Той подчерта, че една от най-важните промени за гражданите е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата. Те престават да бъдат вид пенсия и стават допълнително социално плащане. Затова много хора ще трябва да подадат заявление, тъй като тези помощи вече няма да се плащат от НОИ. Това са над 300 000 души, които до сега са получавали тези суми от НОИ, а сега трябва изрично да поискат помощта.

По думите на икономиста проф. Христина Вучева очакванията са по-сериозни промени в доходите да има от 1 юли, когато ще се променят пенсиите и някои други плащания. Това, което засяга по-голям кръг хора, е обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да нараснат заплатите на работещите в образованието.

Необходими са промени в законите, които да подпомогнат малките фирми, смята Иван Нейков.

Икономическото ни законодателството е направено по времето на големите предприятия, каза той по отношение на промените в икономическите закони. В страната сега официално преобладават микропредприятия от 9 души. Това е голямото предизвикателство, натрупано през годините, категоричен бе бившият социален министър.

Той бе категоричен, че с новите технологии помагат да излязат на пазара на труда стотици хиляди хора

Темата бе застъпена и в ефира на bTV. За финансиста Емил Хърсев е повече от ясно, че през новата 2019 г. българите ще бъдат по-богати. „Първо, защото цялата армия от държавни служители ще получи обещаните им от бюджета увеличения на заплатите”, посочи той.

Икономистът Мика Зайкова обаче не може да отговори положително.

Още по темата

„Колкото и да са много държавните чиновници, по-голямата част от хората няма да станат по-богати. Първо, ние сме сред страните, в които инфлацията расте най-бързо. Второ, ние сме страната с най-големите неравенства и запълването на тази дупка ще е трудно”, обясни тя.

Хърсев обаче уточни, че бизнесът също е потвърдил намерение за увеличаване на заплатите с 8%. По думите му инфлацията винаги е по-ниска от ръста на доходите през последните десет гиодини.

По думите на Хърсев в сравнение с останалите европейски държави качеството на живот в България определено е добро и ние не сме на последно място в Европа.

„Три са страните, в които има малко по-ниски доходи от нас – Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово”, отбеляза Зайкова .– Защо имаме излишък? От капиталовите разходи, не от това, че изведнъж събираемостта е започнала да става по-висока.” 

Хърсев обаче отчете, че и събираемостта на данъци, акцизи и мита расте, като напомни, че в същото време неизвършените капиталови разходи, които са били планирани в миналогодишния бюджет, водят до излишъка, с който завърши годината. 

„Четири години поред залагаме дефицити, a накрая завършваме с излишъци – това е или недобре планирано нещо, или нарочно направено”, категорична е Мика Зайкова.

На въпроса дали ни очаква криза в края на 2019 г. тя е е на мнение, че „ако не криза, поне влизаме в застой”.

„Очакванията на света са намаляване на растежа, но криза в следващата година никой не прогнозира”, убеден е Емил Хърсев.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро