Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какви са днешните предизвикателства пред жените в кариерното им развитие?

Пандемията удължи работното време на дамите до 12 часа на ден, посочи Ваня Кънева-Минкова, изпълнителен директор на сдружение "Съвета на жените в бизнеса"

Какви са днешните предизвикателства пред жените в кариерното им развитие?

Снимка: Ройтерс

Пандемията удължи работното време на жените до 12 часа на ден в някои случаи и увеличи грижите за децата и близките. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инженер Ваня Кънева-Минкова, изпълнителен директор на сдружение "Съвета на жените в бизнеса".

Още по темата

„Над 80% от работещите на първа линия са жени. Над 75% от работещите в здравеопазването са жени. Над 90% от образованието и социалните дейности отново са жени. Над 95% от хората, които се занимават с почистване, също са жени“, изброи многообразието в професионалната ангажираност на българките тя.

По думите й предизвикателствата пред жените се увеличават в сложната предприемаческа среда – "дистанционно управление, разпръснатост на служителите заради пандемията в комбинация с намалени трансакционни разходи и изострящи се социални противоречия при пресичащи се дисбаланси, свързани с възраст, етническа принадлежност и най-вече с пол".

Според Ваня Кънева-Минкова това голямо натоварване среща непропорционална тежест от по-големия риск от безработица. Тя съобщи, че за всеки час неплатен труд на мъже има по три на жени.

Изпълнителният директор на сдружение "Съвета на жените в бизнеса" обяви, че само 7% от жените в бизнеса са на лидерска позиция. Ваня Кънева-Минкова съобщи, че всяка четвърта жена на лидерска позиция обмисля дали да не се оттегли.

Още по темата

„По-уверени и по-спокойни сме за 2021 г. Заедно с имунизациите вървим към отваряне и към това отложеният ни живот да се върне към нормалното“, прогнозира Ваня Кънева-Минкова.

Тя е на мнение, че българските жени са успели да си изградят по-благосклонна бизнес среда, но основният компромис, който правят, за да се развиват професионално, е за сметка на отделеното време за семейството и близките си.

„Балансът се намира много трудно, веднъж защото сме дами, и второ, защото Covid ни донесе още повече грижи за децата и близките ни. Така в условията на работа от вкъщи работният ден на жената се удължи с много, като в някои случаи дори говорим за 12-часов работен ден“, каза Ваня Кънева-Минкова.

Сред най-големите проекти на "Съвета на жените в бизнеса" за 2021 г. е лидерската академия, която ще се проведе за седма поредна години в хибриден модел. Други големи проекти са менторската програма, стажантската програма „Оставам в България“ и програмите за предприемачество в партньорство с организация „Америка за България“.

С какво не се примиряват българските жени? Какви компромиси трябва да правят бизнес дамите в сегашната предприемаческа среда?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Заповядайте в реалността - това, което мъжете правим от десетилетия :)
0
 
2
 
1
преди 6 месеца
Честит 8-ми март на всички, Живи и Здрави!https://uk.finance.yahoo.com/news/gender-equality-the-best-countries-in-europe-for-women-to-work-125949046.html

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември