Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Калоян Стайков: Икономиката трябва да се трансформира – след 3 години ще е късно

Плановете за изпълнение на реформите са много отдалечени в бъдещето, посочи като проблем икономистът

гледано: 1788   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Икономиката трябва максимално бързо да се трансформира. Ако възстановяването започне през 2025 г., тогава вече ще е късно. За това предупреди Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

„Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго – пропуснатите години се очакваше да са три, но сега ще са повече. Очакванията за възстановяването се влошават“, смята той.

Икономистът припомни, че имаше много по-лош сценарий за икономическия спад. „Но той не се оказа чак толкова голям“, коментира данните на Националния статистически институт за спад от 3,8% през четвъртото тримесечие икономистът.

По думите му тенденцията за намаляване на спада започна още от третото тримесечие на миналата година и затова няма изненада. Причина за промяната, след прогнозите за негативни сценарии, е променената макроикономическа ситуация.

Икономистът посочи, че износът на български стоки започва да се възстановява през декември, като експортът дори е по-голям от този през декември 2019 г. По думите на Калоян Стайков това показва оптимизъм, макар че крайното потребление не чертае същата тенденция.

„Темпът на икономическо възстановяване зависи от намаляване на ограниченията, връщането на туристите и ако износът се възстанови устойчиво, то може да очакваме и по-бързо възстановяване на икономиката“, отбеляза той.

Калоян Стайков обясни, че кризата удря по държавите по различен начин, като в случая с България дори се стига до парадокс - „хем икономиката се възстановява добре, хем антикризисните мерки не бяха доста всеобхватни“.

Той коментира и Националния плана за възстановяване и устойчивост на България и като слабост изтъкна липсата на обществено обсъждане при заложените мерки. Според него не е ясна целта, „но е ясно, че трябва да се изхарчат парите“.

"Плановете за изпълнение на тези реформи са много отдалечени в бъдещето, докато идеята на самия план е те да са максимално приближени към настоящия момент", посочи като проблем структурирането на Плана Калоян Стайков.

Той съветва сега да се инвестират парите, за да може максимално бързо икономиката да се трансформира, да се приспособи към новите условия и да започне възстановяването. 

Колко е засегната българската икономика от пандемията? Доколко антикризисните мерки помогнаха за възстановяването на икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Има ли България индустриална база за модернизацията на пехотата?