IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: Икономиката трябва да се трансформира – след 3 години ще е късно

Плановете за изпълнение на реформите са много отдалечени в бъдещето, посочи като проблем икономистът

15:38 | 17.02.21 г.
Калоян Стайков: Икономиката трябва да се трансформира – след 3 години ще е късно

„Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго – пропуснатите години се очакваше да са три, но сега ще са повече. Очакванията за възстановяването се влошават“, смята той.

Икономистът припомни, че имаше много по-лош сценарий за икономическия спад. „Но той не се оказа чак толкова голям“, коментира данните на Националния статистически институт за спад от 3,8% през четвъртото тримесечие икономистът.

По думите му тенденцията за намаляване на спада започна още от третото тримесечие на миналата година и затова няма изненада. Причина за промяната, след прогнозите за негативни сценарии, е променената макроикономическа ситуация.

Икономистът посочи, че износът на български стоки започва да се възстановява през декември, като експортът дори е по-голям от този през декември 2019 г. По думите на Калоян Стайков това показва оптимизъм, макар че крайното потребление не чертае същата тенденция.

„Темпът на икономическо възстановяване зависи от намаляване на ограниченията, връщането на туристите и ако износът се възстанови устойчиво, то може да очакваме и по-бързо възстановяване на икономиката“, отбеляза той.

Калоян Стайков обясни, че кризата удря по държавите по различен начин, като в случая с България дори се стига до парадокс - „хем икономиката се възстановява добре, хем антикризисните мерки не бяха доста всеобхватни“.

Той коментира и Националния плана за възстановяване и устойчивост на България и като слабост изтъкна липсата на обществено обсъждане при заложените мерки. Според него не е ясна целта, „но е ясно, че трябва да се изхарчат парите“.

"Плановете за изпълнение на тези реформи са много отдалечени в бъдещето, докато идеята на самия план е те да са максимално приближени към настоящия момент", посочи като проблем структурирането на Плана Калоян Стайков.

Той съветва сега да се инвестират парите, за да може максимално бързо икономиката да се трансформира, да се приспособи към новите условия и да започне възстановяването. 

Колко е засегната българската икономика от пандемията? Доколко антикризисните мерки помогнаха за възстановяването на икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още