IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кимкооп" инвестира над 7 млн. лв. в нова фабрика в Тракия Икономическа Зона

Българската компания за високоспециализирана оптична техника планира да утрои екипа си до 120 специалисти до 3 години

12:22 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Кимкооп Холдинг</em></p>

Снимка: Кимкооп Холдинг

Българската компания за високоспециализирана оптична техника „Кимкооп Холдинг“ откри нова фабрика в Тракия Икономическа Зона Пловдив, в която инвестира над 7 млн. лв. съобщиха от компанията в съобщение до медиите.

На специална церемония изпълнителните директори на компанията Георги Георгиев и Калин Георгиев обявиха и план за разрастване на екипа до 3 години - от 50 на 120 висококвалифицирани специалисти.

С откриването на новото съоръжение „Кимкооп“ става първата компания в България, която разширява присъствието на оптичната индустрия от традиционните за сектора градове Панагюрище и София към Тракия Икономическа Зона.

В новата фабрика компанията ще произвежда висок клас специализирани оптични компоненти, които се използват в различни индустрии като кино, медицина, автомобилна, авиационна и космическа, отбрана и сигурност. Новата производствена база е оборудвана с ултрапрецизни машини последно поколение с микропроцесорно управление, а голяма част от процесите са напълно автоматизирани и дигитализирани, с цел увеличена производителност, предвидимост и контрол, подчертават от компанията.

„Новата ни фабрика в Пловдив бележи следващ етап в развитието на „Кимкооп“. Навлизаме в индустриалното сърце на Балканите, което ще ни позволи да се разгърнем благодарение на концентрацията на квалифицирани специалисти, енергията и прогресивността на региона“, споделя Георги Георгиев.

Кимкооп Кимкооп

"Кимкооп" e българска компания с 30-годишна история и изградена репутация на международния оптичен пазар. Компанията разработва технологии в партньорство с водещи чуждестранни експерти, а фокусът ѝ е изцяло експортно ориентиран към световните пазари, като основни сред тях са Франция, Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Италия. Сред клиентите на компанията са големи концерни в сферата на индустриалното оборудване, авиационни, космически и отбранителни технологии.

„Развитието на технологиите бележи безпрецедентен ръст, дори в условията на пандемия. Това разширява хоризонтите и пазарите за специализираните оптични елементи на „Кимкооп“, които имат приложение в множество сфери. Искахме да отговорим подобаващо на бурното развитие и Пловдив и локалната екосистема бяха естественият избор за нашата нова производствена база“, изтъква от своя страна Калин Георгиев.

Ключов инвеститор и съветник в „Кимкооп“ e Светозар Георгиев, един от създателите на българската ИТ компания Telerik, която беше придобита от американския разработчик Progress Software срещу 262,5 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още