IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява за актуализиране размера на месечните енергийни помощи

Причината са увеличените цени на електроенергията и топлоенергията от 1 юли

15:48 | 25.07.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

КНСБ настоява за актуализиране размера на месечните енергийни помощи заради увеличените цени на електро и топлоенергията от 1 юли. Това съобщи в Стара Загора президентът на Конфедерацията Пламен Димитров, предава БНР.

От синдиката са изпратили днес писма с предложенията си до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на финансите Владислав Горанов.

Предложението на КНСБ е месечният размер на целевата помощ за отопление да се определя на база левовата равностойност на 530 квтч. електроенергия. В момента енергийната помощ се изчислява на база 385 квтч.

Експертите на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ са направили разчети за влиянието на новите цени на енергията върху необходимите средства за издръжка на живота. Изчисленията са на база увеличените от 1 юли цени на природния газ с 10,8 на сто, на топлоенергия средно със 7,33 на сто, на електроенергията за домакинствата средно с 2,3 на сто. 

Новите цени ще засегнат най-сериозно най-бедните семейства, ще нарасне енергийната бедност в цялата страна, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според експертния анализ разходите на лицата с месечни доходи до 287 лева ще нараснат до 19,2%, а с доход до 332 лева - до 16,7 на сто. Най-сериозно ще бъда засегнати жителите на столицата, където 61,2% от жилищата са с парно отопление от централен източник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още