IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои общини имат шанс да привличат чуждестранни инвестиции

Човешкият капитал и инфраструктурата са факторите при избора на компании на място да вложат парите си, посочи Адриан Николов, анализатор в ИПИ

17:45 | 10.03.20 г.
Кои общини имат шанс да привличат чуждестранни инвестиции

Той посочи, че в Пловдив най-ясно си личи разпределението между градския център и общините, които са фокусирани в индустрията. “В общините инвестициите са много повече на глава от населението, отколкото в самия град”, отбеляза той.

По думите на Николов в София водещ по отношение на инвестициите е технологичният сектор.

“Ще е интересно да видим дали скоро секторът на информационните и комуникационни технологии в столицата няма да се пренасити и компании да се преориентират към Пловдив или Стара Загора например”, коментира анализаторът в ИПИ. 

Адриан Николов посочи, че голяма част от общините в България имат ниско ниво на инвестиции - под 1000 евро на глава от населението, но смята, че това бързо може да се промени.

Появата на една голяма фирма много бързо изтласква общината напред”, даде пример той.

Според него човешкият капитал остава основен фактор при избора на компании на място за инвестиция. “Инфраструктурата също е от значение”, добави експертът.

По думите на Николов преимуществото на малките общини в Северозападна България остават ниските заплати.

“В Монтана, Враца и Видин има останал човешки ресурс. С по-ниски заплати тези градове могат да бъдат избрани от компаниите, които нямат големи ресурси, пред Пловдив или Стара Загора”, прогнозира той.

Анализаторът отбеляза, че най-високи обичайно са заплатите в градовете, където има най-много инвестиции. "Енергийният сектор също осигурява възнаграждения над средните", каза още Николов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още