IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концепцията за експертиза на работоспособността се замразява

По думите на Бисер Петков специална работна група, в която ще участват хората с увреждания, ще работи по всички въпроси, свързани с концепцията

18:42 | 12.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Концепцията за експертиза на работоспособността в сегашния си вид се замразява, работата ще се концентрира върху промените в медицинската експертиза, съобщи социалният министър Бисер Петков след среща с представители на организациите на хората с увреждания, съобщава БТА. В срещата е участвал и вицепремиерът Валери Симеонов. 

По думите на Бисер Петков специална работна група, в която ще участват хората с увреждания, ще работи по всички въпроси, които концепцията поражда, и ще се прецени дали тя ще бъде доработена и как. Петков увери, че диалогът с хората с увреждания е възстановен и всички решения ще бъдат вземани само с тяхно участие. 

Министърът припомни, че концепцията беше внесена в края на октомври в изпълнение на решение на НС. Той допълни, че поради кратките срокове не е имало технологично време тя да бъде разгледана в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. 

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви от своя страна, че правителството ще продължи да работи по спиране на злоупотребите с фалшивите ТЕЛК решения, тъй като според него заради тях се губят стотици милиони левове. Това е и предизборното обещание на коалицията, припомни Симеонов. Всички промени обаче ще бъдат правени само при спазване на интересите на хората, които имат основание да бъдат подпомагани заради техните заболявания, допълни той. 

Заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания Адриана Стоименова каза, че освободените финансови ресурси от реформата ще бъдат запазени в сферата на политиките на хората с увреждания, което за тях е важно. По думите на Валери Симеонов обаче освободените пари ще бъдат много, някои от тях ще бъдат пренасочени към обезпечаването на парите за помощ на хората с увреждания, а останалото е въпрос на правителствена политика, посочва БТА.

Диалогът е възстановен, разбирателството - не, заяви председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев. Той допълни, че хората с увреждания искат нови активни политики в сферата на заетостта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още