IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Вълчев: Можем да привлечем 3 млрд. евро финансиране от "Хоризонт Европа"

С рамковата програма ще се инвестира в развитието на националната научноизследователска иновационна екосистема, посочи образователният министър

15:33 | 06.04.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Като се имат предвид инвестициите на национално ниво, включително във формирането на мрежи и екипи от учени, смятам, че е съвсем реалистично да си поставим цел от 3 милиарда евро привлечено европейско финансиране в рамките на Рамковата програма "Хоризонт Европа" и другите програми за иновации като "Дигитална "Европа", програмата за здраве и други. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при онлайн представянето на програмата, цитиран от БТА.

„С бюджет от общо 95 милиарда евро "Хоризонт Европа" е най-амбициозната досега Рамкова програма на ЕС, но също така е най-опростената и най-отворената програма", коментира той.

Министерството на образованието и науката и Европейската комисия отбелязаха на онлайн събитие официалното начало на Рамковата програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" (2021-2027 г.) в България.

„Основният приоритет за нас ще бъде участието в петте мисии, както и в клъстерите за цифрови технологии, в здравеопазване, околна среда и климат, енергия, биоикономика, селско стопанство, култура и други области“, обясни образователният министър.

Вълчев отбеляза, че приоритет за България ще бъде и насърчаването на участието на малки и средни предприятия в цялата програма, особено в схемите на Европейския съвет по иновации и в Европейския институт за иновации и технологии.

„По Плана за възстановяване и устойчивост планираме инвестиции в системата в размер на 315 милиона лева в развитието на най-добрите изследователски университети в България“, информира министърът.

Той съобщи, че по програмата за научни изследвания и иновации, и за дигитализация за интелигентна трансформация са предвидени инвестиции в развитието на националната научноизследователска иновационна екосистема.

„Ще се финансират отделни елементи и ще се увеличи мобилността между висшите училища, научните организации и индустрията. Ще се насърчи предприемачески секторът, трансферът на знания и резултати, и не на последно място, ще се насърчи и подкрепи участието ни в "Хоризонт Европа"“, каза Вълчев.

Той обяви, че в програмата за образование в следващия програмен период са планирани мерки за модернизация на висшето образование и за насърчаване на изследователската дейност на студентите и докторантите, както и за увеличаване на капацитета на администрацията.

От Министерството на образованието и науката припомнят, че през март 2019 г. Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз постигнаха общо споразумение относно Рамковата програма "Хоризонт Европа", която е най-мащабната програма за научни изследвания и иновации в света с бюджет от над 95 милиарда евро.

На 15 март тази година Европейската комисия прие първия Стратегически план за "Хоризонт Европа" - новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, с бюджет от 95,5 милиарда евро.

Стратегическият план е новост, която се въвежда с "Хоризонт Европа" и задава стратегическите насоки за инвестициите през първите четири години на програмата. Планът гарантира, че действията на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите допринасят за приоритетите на ЕС.

Приоритетите, заложени в Стратегическия план на "Хоризонт Европа", ще бъдат изпълнени чрез работната програма на Рамковата програма.

В работната програма са определени възможностите за финансиране на научноизследователски и иновационни дейности чрез тематични покани за проектни предложения. Първите покани за представяне на проектни предложения ще бъдат обявени през пролетта на 2021 г. и ще бъдат представени по време на Европейските дни за научни изследвания и иновации (23-24 юни 2021 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още