IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на мониторинговите доклади за България?

Липсата на препоръки и отпадането на сегашния мониторинг не означава, че наблюдението отпада изцяло

13:34 | 22.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Мониторингът върху България в сегашния му вид вероятно ще отпадне. Това потвърдиха пред Investor.bg източници от Европейския парламент. Днес в 16.30 българско време в ЕП в Страсбург ще бъде представен официално докладът на Европейската комисия, в който се очаква да бъде обявено, че вече не е необходимо наблюдение на страната ни.

Очаква се ЕК да обяви, че България изпълнява всички препоръки.

Става дума за отпадане на мониторинговите доклади за правосъдието и вътрешните работи. Досега те се публикуваха от ЕК два пъти годишно от присъединяването на България към общността през 2007 г. Досега на практика положителен доклад не е имало, като традиционните констатации бяха, че страната ни не се справя с корупцията и престъпността.

Въпреки обещанията на управляващите досега съществени реформи в правосъдната система така и не бяха направени, а скандалите се превърнаха в ежедневие.

Според нашите източници в доклада, който ще бъде представен днес, няма конкретно изречение, в което да се посочва категорично, че мониторингът отпада, но в текста липсват препоръки, което дава широко поле за тълкуване. В предишните доклади препоръки и критики към страната ни не липсваха, макар че в последните тонът действително бе смекчен.

Освен това през 2018 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че се надява мониторингът над България да отпадне преди приключването на мандата на настоящата Комисия. Това се очаква да стане на 31 октомври.

Важно е обаче да отбележим, че липсата на препоръки и отпадането на сегашния мониторинг не означава, че наблюдението отпада изцяло. Просто ще бъде под друга форма. Припомняме, че бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общ монитоирнг за всички държави членки, който ще обхваща върховенството на закона и свободата на медиите.

Относно докладите конкретно за България и Румъния последната дума ще има Европейският съвет.

Очаквайте подробности по-късно.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Препоръки без глоби за неспазването им не вършат работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още