Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Крие ли рискове възможността за закупуване на гражданство в България

Юристът проф. Иван Тодоров и Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията коментираха доколко е обективен докладът на Европейската комисия

гледано: 2926   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
гледано: 2922   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По данни на Европейската комисия (ЕК) схеми за право на пребиваване на постоянен статут срещу инвестиции има в 20 европейски държави, а такива за право на гражданство – само в България, Малта и Кипър. Това напомни Миряна Илчева, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя поясни, че тези схеми са многобройни и позволяват при „сравнително леки условия и благоприятни режими“ даден човек да получи право на гражданство, след като направи определена инвестиция в страната.

Още по темата

Според Илчева затягането на миграционната политика от Европейския съюз (ЕС) е пряко свързано с проверката на Европейската комисия.

„На фона на затягането на миграционните политики в целия ЕС тези схеми са най-малкото озадачаващи, ефектът им върху повишаването на държавните приходи и увеличаването на работните места е малко съмнителен“, коментира аназаторът.

Проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник на адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко", изрази мнение, че докладът на ЕК не отразява истината и не само в посочените три държави има схеми за закупуване на гражданство.

„Почти всички държави в ЕС имат схема не само за постоянно пребиваване след инвестиции, но и за даване на гражданство, тъй като след определен период постоянното пребиваване може да премине в гражданство“.

Според него неверността на доклада се дължи на недобрата съвместна работа на България с ЕК.

„В България срещу инвестиция от 1 млн. лв. се получава постоянно местожителство, след като изминат пет години се дава гражданство. Законовите условия действат от 2009 г. насам, независимо от това само четирима души за момента са получили гражданство“, посочи Тодоров и заяви, че е необходимо да се наемат утвърдени международни компании, които имат огромен ресурс да направят проучване и да преценят дали дадено гражданство, получено след инвестиции, повишава терористичните заплахи в страната.

“За момента такива примери няма”, категоричен е юристът.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бедните българи са се увеличили с 28 хил. в периода 2008 - 2020 г.